Ondernemen23 apr '20 06:39Aangepast op 23 apr '20 08:44

Bioscoop straks nog maar voor kwart gevuld

Auteurs: Dave Krajenbrink en Julia Bokdam

Bioscopen laten gemiddeld 70 tot 75 procent minder bezoekers in een zaal toe als ze na 20 mei weer open mogen. Dat staat in het conceptprotocol anderhalve meter dat bioscopen en filmhuizen bij de overheid hebben ingediend als gevolg van de coronacrisis, zo laat de Nederlandse Vereniging van Bioscopen en Filmtheaters aan BNR weten.

Bioscoopzalen straks nog maar voor een kwart gevuld
Bioscoopzalen straks nog maar voor een kwart gevuld ( ANP XTRA LEX VAN LIESHOUT)

Het is een van de meest vergaande maatregel uit dat protocol. Bij grote zalen zoals in het Amsterdamse Tuschinski, met 735 stoelen, gaat een maximum gelden van honderd mensen.

Noodzakelijk

De sector loopt ook veel inkomsten mis uit advertising en partnerships, zegt Gulian Nolthenius, directeur van de Nederlandse Vereniging van Bioscopen en Filmtheaters. 'Op dit moment worden we gesteund door de NOW-regeling, maar we rekenen wel op de verlenging van de maatregelen. Dat is echt noodzakelijk om de situatie enigszins in stand te houden. We kunnen garanderen dat de anderhalve meter afstand goed kan worden toegepast,'

Beluister ook | Bioscoopbezoek in Nederland groeit spectaculair

De programmering wordt anders en er komen minder films, om de publieksstromen beter te reguleren. Er is de mogelijkheid om een drankje te kopen, zij het dat het op een andere manier wordt aangeboden, zegt Nolthenius. 'Bezoekers wordt verzocht iets korter van tevoren aanwezig te zijn, om volle foyers te voorkomen. U kunt zich voorstellen dat het geen winstgevende situatie is als je honderd mensen toelaat. Dat is dramatisch voor de sector.'

Teleurstelling

Overigens is het nog niet zover, want voorlopig blijven de bioscopen nog dicht, nu het kabinet de corona-maatregelen heeft verlengd tot 20 mei. 'Een enorme teleurstelling', zegt Gulian Nolthenius, directeur van de Nederlandse Vereniging van Bioscopen en Filmtheaters (NVBF). Niettemin hopen de bioscopen en filmhuizen vurig dat na 20 mei de filmzalen weer open mogen. En dan wel volgens het anderhalvemeter-protocol, zoals de NVBF dat nu heeft ingediend bij het ministerie van Economische Zaken.

Beluister ook | Coronacrisis raakt alle schakels van de filmindustrie

Ontsmetten

Behalve een maximum aan het aantal bezoekers mogen bioscoopbezoekers pas kort voor aanvang van de film de bioscoop binnen en moeten ze na afloop ook meteen weer weg. Films zullen ook niet meer tegelijk geprogrammeerd worden, om te voorkomen dat bezoekers uit verschillende zalen elkaar tegenkomen. Ook wordt er meer schoongemaakt nadat de zaal leeg is, zoals het ontsmetten van onder meer alle deurklinken.

30 miljoen euro minder omzet

Afgaand op vorig jaar, toen bioscopen en filmhuizen een bijzonder goed jaar draaiden met 38 miljoen bezoekers en een jaaromzet van bijna 348 miljoen euro - is er sinds het sluiten van de filmzalen gemiddeld al ruim 30 miljoen euro minder omzet gemaakt. Dat is exclusief de catering van popcorn en drankjes.

Lees ook | Liveblog Coronacrisis

Prijs bioscoopkaartje

De Nederlandse bioscopen en filmhuizen hebben de overheidssteun hard nodig, ook na 28 april, zo benadrukt Nolthenius van de NVBF. Of het bios-protocol betekent dat ook het bioscoopkaartje duurder wordt weet Nolthenius nog niet. 'Belangrijkste is dat we, ook al is het met een protocol, weer open kunnen en mensen weer even de afleiding van een film kijken in de bioscoop kunnen krijgen.'


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen