Ondernemen23 apr '20 18:39

Ondernemers presenteren plan voor handel na corona

Auteur: BNR Webredactie

Ondernemersorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland hebben een plan opgesteld om de wereldhandel na de coronacrisis weer vlot te trekken. Ze boden minister Kaag vandaag een actie-agenda aan.

Eén van de punten uit het plan is de invoering van een EU-verplaatsingsvergunning voor werknemers in cruciale beroepen. De EU-export is heel belangrijk voor ons, zegt Hans de Boer van VNO-NCW. Ieder land heeft zijn eigen verantwoordelijkheid op het gebied van volksgezondheid en dat betekent ook dat ieder land de coronacrisis verschillend aanpakt. Vanuit volksgezondheidsbeleid is dat begrijpelijk, maar het verstoort de interne markt enorm.

Lees ook | IMF windt er geen doekjes om

Voor die cruciale beroepen, zoals ict'ers, artsen, chemische ingenieurs en chauffeurs, moet een goed plan komen, want zonder een goede interne markt voor het personenverkeer gaat de EU volgens De Boer niet goed werken. Minister Kaag heeft intussen overleg gehad met haar Europese collega's over welke cruciale beroepen op de lijst komen.

Green lanes

Een ander punt uit het plan zijn de 'green lanes'. Dat betekent dat alle transport waar bederfelijke waren uit de tuinbouw en de agrarische sector in zitten net als vóór de coronacrisis zonder belemmering de grens over kan. Belangrijk voor Nederland, dat veel agrarische producten exporteert.

Lees ook | Liveblog Coronacrisis

Minister Sigrid Kaag voor Buitenlandse Handel en VNO-NCW-voorzitter Hans de Boer.
Minister Sigrid Kaag voor Buitenlandse Handel en VNO-NCW-voorzitter Hans de Boer. (ANP SEM VAN DER WAL)

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen