Ondernemen18 mei '20 14:10Aangepast op 18 mei '20 14:42

Baas mag niet dwingen vakantiedagen op te nemen

Auteur: BNR Webredactie

De coronacrisis zorgt voor ongekende uitdagingen voor bedrijven, van klein tot groot, maar zeker ook het mkb. En dus komen er duizenden vragen binnen bij de MKB Servicedesk. Iedere maandag bespreken we een van die vragen met Ronald de Snoo, projectmanager bij MKB Servicedesk.

Lees ook | 70 procent ondernemers positief over toekomst

Zo was er de afgelopen weken bij veel bedrijven de discussie over of een werkgever je kan verplichten om vakantiedagen op te nemen. 'Nee, dat kan niet', zegt De Snoo. Om bedrijfseconomische redenen kan een werkgever natuurlijk wel het gesprek erover aangaan. Komen de partijen er samen niet uit, dan kan er altijd nog een gang naar de rechter volgen. In dat geval zouden bedrijfseconomische omstandigheden wel een rol kunnen gaan spelen.

Een werkgever heeft ook nog wat wisselgeld, want die mag weigeren als werknemers al geplande vakanties in willen trekken. De angst voor een 'stuwmeer' aan opgenomen vakantiedagen speelt in deze crisis natuurlijk nog meer.

In één keer opnemen

Een andere vraag die vaak gesteld wordt is, of je al je vakantiedagen in één keer mag opnemen. Volgens de wet is er geen maximaal toegestane termijn, maar wel een minimale termijn van twee weken aaneengesloten vakantie die je moet kunnen opnemen. Je moet dat dan wel laten vastleggen in je vakantieregeling.

Vakantiegeld

En hoe staat het met het uitbetalen van vakantiegeld, nu veel werkgevers in bijvoorbeeld de horeca zeggen dat ze dat stomweg niet kunnen uitbetalen? Juridisch gezien moet het vakantiegeld in principe in juni betaald zijn, vertelt De Snoo. Maar als er liquiditeitsproblemen zijn, is het ook hierbij verstandig om het gesprek aan te gaan met de werknemer. Een werkgever mag er namelijk wel van afwijken, maar moet daar goedkeuring voor krijgen van de werknemers, het liefst schriftelijk.

Dossier | Coronavirus

Image
(ANP JEROEN JUMELET)

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen