Ondernemen29 mei '20 06:28Aangepast op 29 mei '20 07:57

Gemeenten ruimhartig met terrasregels

Auteur: BNR Webredactie

We kunnen vanaf aankomende maandag in de grote steden met meer mensen het terras op, dan aanvankelijk was verwacht! Gemeenten blijken namelijk ruimhartig te zijn ten aanzien van de horeca, die dan weer gedeeltelijk de deuren mag openen, nadat de boel door de coronacrisis bijna drie maanden op slot zat.

Terras
Terras (ANP / Koen van Weel)

Lees ook | Liveblog Coronacrisis

Uitzondering Zoetermeer

Alle 32 gemeenten met meer dan 100.000 inwoners bieden de mogelijkheid om terrassen te verruimen. Uitzondering was aanvankelijk de gemeente Zoetermeer. Ondanks verruiming zijn er regels hoe een en ander eruit moet gaan zien. 'We wilden de horeca ook in staat stellen om in parken de deuren te openen', zegt oud-minister en raadslid in de gemeente Zoetermeer voor de Lijst Hilbrand Nawijn die verbaasd was dat de partij daarin alleen stond in de gemeenteraad. 'Er zijn genoeg mogelijkheden in Zoetermeer om je terras te vergroten zonder dat dat overlast geeft aan doorloop. Als je maar een beetje je goede wil toont als gemeentebestuur'. Nawijn wist te melden dat de gemeenteraad tóch om is en ook uitbreiding toestaat.

Beluister ook | Horeca: steunpakket blijft nodig

In goede banen

Pleinen lenen zich daar goed voor, maar daarbuiten stuiten horecaondernemers al gauw op de nodige knelpunten. In Eindhoven komt bijvoorbeeld wél meer ruimte voor terrassen, maar komt geen uitbreiding van het aantal tafels en stoelen. Het lijkt nog een forse operatie te worden om alles in goede banen te leiden. Dat begint al bij het werk dat erin gaat zitten om alle voorstellen van de horeca zelf te beoordelen.

Beluister ook | Juristen CNV platgebeld voor rechtsbijstand

De veiligheid in de openbare ruimte is een belangrijk aspect. De hulpdiensten moeten er te allen tijden langs kunnen en ook andere bedrijvigheid kan de terrassen nog wel in de weg zitten, zoals markten, die vaak van dezelfde pleinen gebruik maken. Een slimme verdeling van de ruimte kan uitsluitsel bieden. Vervolgens is het aan de gemeenten om te controleren of alles volgens de regels en de afspraken verloopt.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen