Ondernemen4 jun '20 19:31

Meeste taxichauffeurs denken het niet te redden

Auteur: BNR Webredactie

70 procent van de taxichauffeurs verwacht binnen een jaar te stoppen. Hun inkomen is enorm gedaald, zegt vakbond FNV. De gemiddelde wekelijkse bruto omzet in de periode april en mei is gedaald van 1715 euro vorig jaar naar 140 euro nu.

Lees ook | Meer mkb'ers mogen TOGS aanvragen

De hele markt is de laatste maanden zo'n beetje verdwenen, zegt Bertho Eckhardt, voorzitter van branchevereniging KNV Zorgvervoer en Taxi. De toeristen komen niet meer naar Nederland en heel veel zakelijk vervoer is weggevallen.

Tweedeling

Er is wel een tweedeling tussen chauffeurs die voor centrales rijden en vaker een soort coöperatie vormen en aan de andere kant chauffeurs die voor platforms als Uber rijden. Die laatste groep heeft het heel zwaar met een gemiddeld uurloon van ver onder het wettelijk minimumloon. Zij moeten dus heel veel uren draaien, willen ze hun kosten gedekt krijgen.

TOGS

Chauffeurs die aan kunnen tonen dat ze 4000 euro hebben gedraaid per maand, kunnen gebruik maken van de TOGS-regeling. Maar er zijn ook chauffeurs die die omzet niet halen en daarmee ook naast de steunregeling grijpen.

Lees ook | Liveblog Coronacrisis

Image
(ANP)

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen