Ondernemen18 jun '20 07:09Aangepast op 18 jun '20 09:38

Meer ondernemers brengen bedrijf onder in BV

Auteur: BNR Webredactie

Ruim duizend zelfstandige ondernemers hebben hun bedrijf de afgelopen maanden omgezet naar een BV. Dat is 21 procent meer dan het jaar ervoor, zo blijkt uit cijfers die BNR heeft opgevraagd bij de Kamer van Koophandel. Ondernemers hopen zo hun privé-vermogen veilig te stellen, mochten ze hard geraakt worden door de corona-crisis.

Image
( ANP XTRA Les van Lieshout)

Lees ook | Liveblog Coronacrisis

Stijging van 300 procent

Directeur Pim van Rijswijk van VRB Adviesgroep, ziet dat bedrijven kijken naar de mogelijkheden om hun privé-vermogen veilig te stellen: 'We kregen de afgelopen tijd driehonderd procent extra aanvragen binnen over het onderwerp. Een ongelooflijke stijging. 'Vóór de crisis koos men om fiscale reden een BV, nu is dat fiscale meer naar de achtergrond en kijkt men meer naar een BV als rechtspersoon en het voorkomen van juridische aansprakelijkheid. Het is een vorm van risicomanagement'.

Meer bv's, minder eenmanszaken

Van Rijswijk noemt de BV en de eenmanszaak communicerende vaten: 'Tegelijkertijd zien we dat het aantal mensen dat een eenmanszaak opricht sterk afneemt. Een BV wordt pas interessant bij een winst van anderhalve ton. Nu zie je dat men eerder naar die BV uitwijkt: men koopt er zekerheid voor terug, dat vindt men belangrijk. Men verwacht een tweede golf en vreest die niet te overleven. Als dat zich voordoet, dan ben je wel verzekerd'.

Niet voor ondernemers met schulden

Toch biedt een BV niet voor elke ondernemer uitkomst. ‘Het is vooral interessant voor bedrijfjes die er nu financieel nog goed voor staan, maar zich willen wapenen tegen de gevolgen van de corona-crisis.’ Volgens Aniel Autar, partner bij Kooijman Autar Notarissen, biedt een BV geen uitkomst voor ondernemers die nu al schulden hebben. ‘Omzetting is zinloos als een faillissement al dreigt. Ondernemers die nu al schulden hebben, nemen deze gewoon mee als ze hun bedrijf overzetten naar een BV. Zij blijven dan verantwoordelijk.’


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen