
Lees ook | Liveblog Coronacrisis
Stijging van 300 procent
Directeur Pim van Rijswijk van VRB Adviesgroep, ziet dat bedrijven kijken naar de mogelijkheden om hun privé-vermogen veilig te stellen: 'We kregen de afgelopen tijd driehonderd procent extra aanvragen binnen over het onderwerp. Een ongelooflijke stijging. 'Vóór de crisis koos men om fiscale reden een BV, nu is dat fiscale meer naar de achtergrond en kijkt men meer naar een BV als rechtspersoon en het voorkomen van juridische aansprakelijkheid. Het is een vorm van risicomanagement'.
Meer bv's, minder eenmanszaken
Van Rijswijk noemt de BV en de eenmanszaak communicerende vaten: 'Tegelijkertijd zien we dat het aantal mensen dat een eenmanszaak opricht sterk afneemt. Een BV wordt pas interessant bij een winst van anderhalve ton. Nu zie je dat men eerder naar die BV uitwijkt: men koopt er zekerheid voor terug, dat vindt men belangrijk. Men verwacht een tweede golf en vreest die niet te overleven. Als dat zich voordoet, dan ben je wel verzekerd'.
Niet voor ondernemers met schulden
Toch biedt een BV niet voor elke ondernemer uitkomst. ‘Het is vooral interessant voor bedrijfjes die er nu financieel nog goed voor staan, maar zich willen wapenen tegen de gevolgen van de corona-crisis.’ Volgens Aniel Autar, partner bij Kooijman Autar Notarissen, biedt een BV geen uitkomst voor ondernemers die nu al schulden hebben. ‘Omzetting is zinloos als een faillissement al dreigt. Ondernemers die nu al schulden hebben, nemen deze gewoon mee als ze hun bedrijf overzetten naar een BV. Zij blijven dan verantwoordelijk.’