Ondernemen6 jul '20 19:09

'Mogelijk zorgelijk dat er nog steeds veel NOW-aanvragen zijn'

Auteur: BNR Webredactie

Het UWV noemt de eerste dag waarop het loket van de tweede NOW-ronde open is, 'rustig'. Rond 16.00 uur hadden iets meer dan 5.500 ondernemers zich gemeld. Bij de eerste NOW-regeling waren dat er de eerste dag bijna 27.000.

Lees ook | NOW bemoeilijkt mogelijk huis kopen voor ondernemers

Zorgelijk

Het lijkt een stuk minder erg gesteld, maar dat is niet noodzakelijk zo. Dat er nog steeds 5.500 bedrijven op de eerste dag steun aanvragen is mogelijk nog steeds zorgelijk, zegt MKB-Nederland-voorzitter, Jacco Vonhof. 'Dat betekent dat die bedrijven erop gewacht hebben en dat ze het nog steeds moeilijk hebben.'

Ontslaan

Bedrijven die loonkostentegemoetkoming aanvragen, mogen volgens de nieuwe regeling bijvoorbeeld wel werknemers ontslaan om economische redenen zonder dat ze daarvoor extra beboet worden. Bij de eerste ronde moesten ze nog flink meer subsidie terugbetalen als bedrijven mensen op straat zetten. Het kabinet verwacht nu dat bedrijven zich voorbereiden op de nieuwe economische crisis. Ondernemers zullen in sommige gevallen moeten snijden in de kosten en daar horen ontslagen nu eenmaal bij, is de overweging.

TOFA

Veruit de meeste bedrijven die in de eerste NOW-ronde bij de staat aanklopten voor loonsubsidie waren kleine bedrijven. Het geld vloeide vooral naar de hard geraakte horeca, die sinds vorige maand weer deels open mag, en de cateringbranche, die kampt met de vele afgezegde evenementen. Flexwerkers en oproep- en uitzendkrachten vallen in sommige gevallen net buiten de NOW-regeling. Als zij van geen andere steunmaatregel gebruik kunnen maken, komen ze in aanmerking voor de recent in het leven geroepen TOFA.

Lees ook | Liveblog Coronacrisis

Werknemers van het UWV bekijken aanvragen die binnenkomen bij het loket overbrugging werkbehoud (NOW-regeling).
Werknemers van het UWV bekijken aanvragen die binnenkomen bij het loket overbrugging werkbehoud (NOW-regeling). (Evert Elzinga / ANP)

Gerelateerde artikelen