Ondernemen18 aug '20 12:48Aangepast op 18 aug '20 13:08

28 procent standbouwers werkloos

Auteur: BNR Webredactie

Meer dan een kwart van de werknemers in de standbouwersbranche is door de coronacrisis al werkloos geworden. In totaal gaat het om 28 procent van de mensen in loondienst, meldt branchevereniging CLC Vecta. 'We hopen dat de overheid de steunmaatregelen gaat verlengen', zegt directeur Riemer Rijpkema van CLC Vecta.

Luister ook | Vakbeurzen krabbelen voorzichtig op , ontslagen zijn onvermijdelijk

'Alle beurzen en evenementen stopten in maart. Het is heel bizar, het hield direct op', zegt Rijpkema, die waarschuwt dat de druk voor veel bedrijven te groot gaat worden: de NOW-regeling dekt niet alles, de vaste lasten zijn hoog én voor het najaar zijn de vooruitzichten mager.

Luister ook | Maak verschil tussen evenementen binnen en buiten

Volgens Rijpkema ligt het aantal werklozen dankzij de overheidsmaatregelen op dit moment niet hoger dan die 28 procent, maar gaat dit aantal wel stijgen. 'Er zal toch meer moeten gebeuren om te voorkomen dat je toch meer ontslagen gaat krijgen.' Hij wijst op de anderhalvemeter-maatregel. 'die beperkt de mogelijkheden tot het organiseren van evenementen. Er zijn minder deelnemers, en veel minder bezoekers. Daarbij komt de emotie, het gevoel van risico. Alles is anders en dunner geworden.'

Gerelateerde artikelen