Bonje in de brillenwereld
Fusies en overnames gaan vaak gepaard met veel juridisch getouwtrek. Ook de beoogde overname van optiekketen GrandVision, het bedrijf achter Pearle en Eyewish, door EssilorLuxottica gaat bepaald niet zonder slag of stoot.
Luister ook | Eyelove houdt oog voor lage prijzen
Er is een contract getekend, vertelt Hans Schenk, hoogleraar economische wetenschap, maar die overeenkomst moet nog bekrachtigd worden. In de tussentijd zijn er dingen gebeurd waar EssilorLuxottica niet blij mee is. Er was een bedrag overeengekomen, maar de bieder is bang dat GrandVision in deze door corona veranderde wereld veel minder waard is geworden. En dus wil het bedrijf korting op de prijs of misschien zelfs helemaal van de overname afzien. In dat laatste geval zouden ze flink in de buidel moeten tasten.
Corona
De vraag is nu of de coronacrisis extra zwaar telt in deze specifieke casus of dat die wordt beschouwd als een algemeen verschijnsel. 'Hoe algemener het verschijnsel, hoe minder afwijking van het contract door de rechter zal worden toegestaan', zegt Schenk. 'Maar hoe specifieker de situatie, des te moeilijker is het om van de clausules af te wijken.'
Informatie achterhouden
Om van het contract af te komen en de break up-fee zo laag mogelijk te houden, zal EssilorLuxottica GrandVision er waarschijnlijk van beschuldigen dat ze informatie achterhouden. Maar GrandVision zag de zilvervloot al binnenvaren en eist dat het bedrijf zich houdt aan het contract.
De brillenruzie staat niet op zichzelf. In de hele overnamewereld is het hommeles. Volgens Schenk liggen er alleen al in de VS op dit moment 60 van dit soort zaken bij de rechter.