Ondernemen20 aug '20 12:09Aangepast op 28 aug '20 14:06

'Mondkapjesplicht is slecht voor omzet'

Auteur: BNR Webredactie

De mondkapjesplicht op drukke plekken in Amsterdam en Rotterdam heeft dramatische gevolgen voor winkels daar. Die hebben hun omzet met wel veertig procent zien dalen, zegt INretail.

Volgens de brancheorganisatie klimmen winkels op andere plekken juist uit het dal. Inretail zet dan ook vraagtekens bij het nut van de mondkapjes en zegt dat spatschermen in winkels een goed alternatief zijn.

Lees ook | Mondkapjesboete: 95 euro

Dramatisch

Jan Meerman, directeur van INretail, zegt niet tegen gezondsheidmaatregelen te zijn, maar vindt het jammer dat lokale overheden geen oog lijken te hebben voor 'het drama' waar sommige winkeliers zich in bevinden. 'Omzetten dalen soms met meer dan vijftig procent', weet Meerman. 'Sommige ondernemers weten echt niet meer hoe ze deze tijd door moeten komen.'

Luister terug | The Donald Show | Nationale conventies? Welke conventies?

Extra overleg

INretail roept op tot extra overleg tussen bedrijven en gemeenten als lokaal het aantal coronabesmettingen toeneemt. Het 'plotseling' invoeren van confronterende maatregelen zoals in Amsterdam en Rotterdam mag niet meer gebeuren.

Spatscherm

INretail zet ook vraagtekens bij de effectiviteit van de maatregel. 'Het spatscherm is een alternatief dat veel beter werkt in het klantcontact en ook comfortabeler is', zo klinkt het.

Een bord met informatie over mondkapjesplicht wordt geplaatst op de Meent in Rotterdam.
Een bord met informatie over mondkapjesplicht wordt geplaatst op de Meent in Rotterdam. (ANP)

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen