Ondernemen26 aug '20 13:40

'Marke Mutti' moet Coolblue-humor bewaken in Duitsland

Auteur: BNR Webredactie

Sinds anderhalve maand heeft Coolblue een nieuw markt aangeboord: Duitsland. Als een 'olievlek' verspreidt de webshop in elektronica over het land. In Duitsland probeert het bedrijf stad na stad te veroveren, zo legt topman Pieter Zwart uit in BNR Zakendoen. Maar dat gaat niet altijd even soepel. Vooral op het gebied van de kenmerkende Coolblue-humor zijn er wat drempels in Duitsland.

Als eerste begon Coolblue met Düsseldorf als beoogde markt in Duitsland, langzaam moet dat gebied groter en groter worden. Zo komt deze week ook Keulen erbij als stad waar Coolblue hun producten gaan kopen. Al kunnen de Duitsers nog niet uit veel producten kiezen om te bestellen. Tot nu toe worden alleen wasmachines verkocht door de elektronicawebshop. De stap naar Duitsland was een pittige stelt oprichter Zwart. 'Het is best een berg werk om naar een ander land toe te gaan. Niet alleen vanuit legal-perspectief, maar ook vanuit taal-perspectief. Daar bovenop komt ook nog een infrastructuur die je moet neerleggen. Want we zijn een webwinkel die niet alleen aan je voordeur komt, maar ook achter je voordeur komt. Dus we komen ook in Duitsland met echte Duitse bezorgers, met een Duitse bus en op z'n Duits, achter je voordeur.'

Luister ook | Webshop rukt op in winkelstraat

'Marke Mutti'

Waar in Nederland Coolblue bekend staat om de soms humorvolle spitsvondigheid in de uitingen, ligt dat in Duitsland wat ingewikkelder, zo vindt ook Zwart. 'Het is inderdaad ingewikkeld. Taal en grappen in taal zijn per definitie cultuurgedreven. De Duitse cultuur is anders dan die van Nederland en zelfs die van de Vlaamse en de Waalse. Voor ons merkteam is het ook een lastige puzzel om op te lossen.' Daarom heeft Coolblue zelfs iemand aangenomen in Duitsland die de humor moet bewaken. 'We hebben een Marke Mutti aangenomen. Dat is eigenlijk een bewaker van de humor van het Coolblue-merk in Duitsland. Die bepaalt uiteindelijk, arbitrair, of het grappig genoeg is of niet', legt CEO Zwart uit.

Image
( ANP)

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen