Ondernemen6 sep '20 10:00

Delfts Blauw in het Rood

Auteur: BNR Webredactie

Het bedrijf bestaat al sinds 1653 en kon altijd rekenen op een stabiele omzet, maar nu krijgt het een flinke klap door corona. De Porceleyne Fles, ook wel bekend als Royal Delft, produceert al meer dan 350 jaar Delfts Blauw, maar duikt, nu de toeristen wegblijven, in de rode cijfers. Tijd om te herijken.

De productie van Delfts Blauw porselein bij Royal Delft
De productie van Delfts Blauw porselein bij Royal Delft (ANP Sem van der Wal)

Dramatisch omzetverlies

Bestuursvoorzitter Henk Schouten spreekt van een dramatisch omzetverlies van 1,9 miljoen euro, en een nettoverlies van 364.000 euro. 'Dat is heel veel voor een klein bedrijf.' Genereerde het bedrijf vooral omzet uit de winkel, het museum, de glasblazersfabriek en de belevering van de toeristische retail (denk aan Delfts Blauw op Schiphol), met het wegvallen van de buitenlandse toerist is die omzet gekelderd.

Volgend jaar weer op de mat

'De omzet aan buitenlandse toeristen is het ergste gedaald, in half maart viel het in één keer stil. Dit jaar redden is niet meer te doen, wel kunnen we ervoor zorgen dat we volgend jaar weer op de mat staan met nieuwe plannen.' En dat betekent meer inzetten op Nederlandse en Europese toeristen en expats. Ook wil Schouten 'loskomen' van het stigma dat Delfts Blauw oubollig is. Want weliswaar dateert het bedrijf uit de zeventiende eeuw, het maakt ook modern Delfts Blauw en er is volgens de directeur genoeg ruimte om in die behoefte te voorzien.

Vastgoed als Gouden Greep

Royal Delft ontkwam niet aan pijnlijke keuzes zoals het afstoten - en sluiten - van het glasblazersbedrijf Royal Leerdam Crystal waar het sinds 2008 de scepter zwaaide. Een belangrijke reden waarom Royal Delft overeind is gebleven in alle corona-geweld is het eigen vastgoedbedrijf waar het 3 jaar geleden in stapte. 'Het afgelopen half jaar maakte het vastgoedbedrijf meer dan een miljoen winst. Het bleek een goede greep.'


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen