Verkoop terrasverwarmers schiet omhoog
De verkoop van terrasverwarming neemt enorm toe, zien verschillende aanbieders van het product. De horeca blijft nog wel even te maken houden met coronamaatregelen, maar met terrasverwarmers kunnen in ieder geval de terrassen ook bij koud weer worden gebruikt.
Luister terug | Veel gemeenten overwegen verlenging terrasseizoen
Maar niet alleen voor de horeca is de terrasverwarmer een uitkomst. In april kregen mensen door dat terrasverwarming de mogelijkheid gaf om gasten op een veilige manier in de tuin te ontvangen, zegt Wycher Bakker van Eurom, ontwikkelaar en verkoper van elektrische producten. In het begin van de coronacrisis waren er problemen met de toelevering, onder meer door de grote vraag uit China, maar die problemen waren binnen korte tijd verholpen.
Milieu
Milieuorganisaties zijn niet blij met de toenemende vraag naar terrasverwarmers. Die zorgen zijn deels terecht, zegt Bakker. Het gaat natuurlijk om apparaten die energie verbruiken, maar aan de andere kant doet Eurom er alles aan om zo weinig mogelijk energie te hoeven gebruiken voor een verwarmd terras. Daarnaast is de gebruiker zelf verantwoordelijk voor het type verwarmer dat hij kiest en voor de manier waarop hij stroom afneemt.
Beluister ook | Rabobank: herstel Nederlandse economie traag
Een berekening van Milieu Centraal laat zien dat tien terrasverwarmers die een half jaar lang vier uur per dag aanstaan evenveel CO2 uitstoten als een huishouden in twee jaar tijd. Bakker wijst erop dat je de verwarmers alleen moet aanzetten als er mensen onder zitten. En als ze op de laagste stand staan, is dat vaak al behaaglijk genoeg.