Ondernemen20 okt '20 12:16

Familie pompt nieuw kapitaal in noodlijdend BCD

Auteur: BNR Webredactie

De coronacrisis hakt er flink in bij BCD, het zakenreisconcern van John Fentener van Vlissingen. Het bedrijf schrapt wereldwijd ruim 3.000 banen. De familie schiet te hulp met nieuw kapitaal, schrijft het FD.

Dat de familie bijspringt, is niet zo vreemd, zegt Richard Smit, de schrijver van het artikel. De situatie is ernstig: de hele markt van zakelijk reizen en zakelijke bijeenkomsten ligt al zeven maanden stil. Het hele internationale vliegverkeer, waar BCD het van moet hebben, ligt vrijwel plat. Toen het luchtruim dichtging in maart, klapte de omzet voor 99 procent in elkaar.

Lees ook | Zakenreisconcern BCD schrapt ruim 3.000 banen

Vijf jaar

Omdat er in Azië en in de VS al weer een beetje gevlogen wordt, verwacht Fentener van Vlissingen nu op een min van 75 procent uit te komen, maar het is de vraag of dat lukt als alle vaste lasten blijven doorlopen. Hij rekent er zelf op dat zijn bedrijf over vijf jaar weer op het niveau van 2019 zit. 'Dan moet je wel ingrijpen, ook als je een groot hart hebt voor het bedrijf' zegt Smit.

Banen Nederland

Het banenverlies in Nederland valt waarschijnlijk mee. BCD haalt 70 procent van zijn omzet uit de VS. Daar gaan dan ook de grootste klappen vallen. Wereldwijd gaat ongeveer een kwart van het personeel eruit. In Nederland werken maar 400 tot 500 mensen voor BCD. Dat betekent dat hier iets meer dan 100 mensen hun baan zouden kwijtraken.

Beluister ook | Moederbedrijf Cheaptickets komt in Chinese handen

De familie heeft redelijk diepe zakken, dus Smit vermoedt dat ze het wel redden tot de markt weer is aangetrokken. Ze hebben nu enorme financiële buffers neergelegd, een soort veiligheidspakket. En ze hebben een soort kredietlijn uitgezet bij Amerikaanse banken. Verder laten ze het dividend over topjaar 2019 in het bedrijf zitten. En ze hebben de onderdelen Travix en Cheaptickets aan de Chinezen verkocht. De opbrengst daarvan wordt ook in het bedrijf gestopt.

Beluister ook | Fentener van Vlissingen: 'Afschaffen dividendbelasting slecht idee'

John Fentener van Vlissingen
John Fentener van Vlissingen (ANP BAS CZERWINSKI)

Gerelateerde artikelen