Ondernemen15 nov '20 13:40

Verticaal boeren moet groeiende wereldbevolking van voedsel voorzien

Auteur: BNR Webredactie

We moeten iets verzinnen om de nog altijd groeiende wereldbevolking te voeden. Voedselflats vol met calorielage groenten, oftewel vertical farms, hebben de toekomst, zo denkt het bedrijf Logics, dat apparatuur levert voor de verticale boeren.

In plaats van planten die horizontaal in de grond zitten, hangen planten bij een gestapelde boerderij, zoals je verwacht, boven elkaar. Vijf jaar geleden kwam Gert-Jan van Staalduinen, directeur en mede-eigenaar van Logiqs, per ongeluk terecht in de wereld van vertical farming. Nu denkt hij dat het een van de oplossingen is voor de landbouw in de toekomst. 'Elke vijftig of zestig centimeter boven elkaar groeien plantjes. Het bespaart enorm veel ruimte.' Maar niet alle gewassen zijn perfect voor een gestapelde boerderij, legt Van Staalduinen uit. 'Vooral bladgewassen doen het goed, dat zijn gewassen die niet energierijk van zichzelf zijn.' Daardoor is het dus ook caloriearm.

Beluister ook | Vertical Farming nog onrendabel in Nederland

Vertical farming is vooral pionieren

Deze nieuwe manier van boeren staat nog in de kinderschoen. 'Het is nu nog echt pionieren. Er zijn nog heel weinig winstgevende bedrijven in de vertical farming', zegt Van Staalduinen die met zijn bedrijf wel winstgevend is op het moment. Logiqs is een toeleverancier van de materialen voor gestapelde boerderijen. Ondanks dat het voor veel bedrijven nu nog niet winstgevend is, is het wel de verwachting voor in de toekomst, stelt Van Staalduinen. 'Onze grote Amerikaanse klant is daar een mooi voorbeeld van. Zij verwachten in de toekomst een hele grote markt voor gezond en vers voedsel. Daarin willen ze meer leren, daarmee zijn ze nu nog verliesgevend, maar dat wordt straks winstgevend.

Beluister ook | Vertical Farming, een duurzame oplossing


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen