Ondernemen13 nov '20 15:09Aangepast op 13 nov '20 16:26

Overnamegesprekken Tata Steel en Zweeds staalbedrijf

Auteur: BNR Webredactie

Het Zweedse staalbedrijf SSAB heeft bevestigd dat er met Tata Steel wordt gepraat over een overname van de Nederlandse tak. Of het hoogovencomplex in IJmuiden daadwerkelijk in Zweedse handen komt, is nog niet duidelijk. Volgens SSAB kunnen de gesprekken ook nog tot niets leiden.

Tata Steel bij IJmuiden
Tata Steel bij IJmuiden (ANP DUTCHPHOTO)

Het Financieele Dagblad schrijft dat medewerkers op zojuist op de hoogte zijn gebracht van de plannen. Tata Steel Europe wordt per direct opgesplitst, maakte het Indiase moederbedrijf vanmiddag bekend. Dat melden bronnen aan het FD. De Nederlandse en Britse tak van het staalbedrijf, die samen de Europese holding vormen, worden uit elkaar gehaald.

Luister terug | Noord-Holland blijft worstelen met Tata

Daarbij zijn er gesprekken gaande tussen het Zweeds-Finse SSAB en Tata Steel Nederland, de voormalige Koninklijke Hoogovens, bevestigen de Scandinaviërs op hun eigen website. Frits van Wieringen, voorzitter centrale ondernemingsraad van Tata Steel, bevestigt dat de interesse klaarblijkelijk beperkt blijft tot de Nederlandse tak. 'De scheiding wordt nu in gang gezet en de Nederlandse directie bevestigt dat dat snel gaat gebeuren.'

Terughoudend

Dat betekent niet dat de vovername al in kannen en kruiken is, zegt Van Wieringen. 'We hebben ook twee jaar gesproken met ThyssenKrupp en dat ketste ook af. Dus we zijn nog wat terughoudend. SSAB en Tata Steel Nederland zeggen alleen dat ze aan het praten zijn, er zijn nog geen concrete afspraken over het verdere proces. We hebben een werkgelegenheidsgarantie tot 2026, ik denk dat alle werknemers er van verzekerd kunnen zijn dat de vakbonden dat uitvoeren.'

Lees ook | Zweeds-Fins staalconcern wil Tata IJmuiden overnemen

Moederbedrijf Tata Steel Limited maakt de plannen vandaag bekend, na een vergadering van de raad van bestuur. De medewerkers op diverse locaties in Nederland en het Verenigd Koninkrijk worden op dit moment via videovergaderingen op de hoogte gesteld van de plannen middels. Er gingen al enige tijd geruchten dat het Zweedse bedrijf geïnteresseerd was in de Nederlandse staalactiviteiten. SSAB zou geen interesse hebben in het zwaar verlieslatende Britse deel.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen