Ondernemen21 nov '20 10:00

Grootste tuinbouwkas ter wereld... in de woestijn

Auteur: BNR Webredactie

John Breedveld is CEO van GrowGroup uit Barendrecht. Hij heeft getekend om de grootste tuinbouwkas ter wereld neer te zetten. En wel in een woestijn in Abu Dhabi.

Breedveld kwam jaren geleden als it-ondernemer al in Dubai. De eerste Arabier die hij daar tegenkwam, werd meteen enthousiast toen hij vertelde dat hij uit Barendrecht kwam: 'Ah, green port of Europe. We hebben groenten en fruit nodig.' Zo kwam hij op het idee. In 2013 verkocht hij zijn it-bedrijf en een jaar later startte hij met het kasproject. De emiraten zagen hun totale afhankelijkheid van het buitenland wat betreft verse groenten en fruit na de vulkaanuitbarsting in IJsland, in 2010. Vliegtuigen met voedsel voor hun bevolking bleven toen in Amsterdam aan de grond staan. En dus zagen ze dat ze lokale productie nodig hadden.

Nederlandse partners

Hoewel het project veel langer ging duren dan gepland, ging Breedveld toch door, omdat hij wist dat de vraag naar verse groenten en fruit groot was. Daarnaast speelde de vraag hoe straks in 2030 de 9 of 10 miljard monden gevoed moeten worden. Breedveld werkt met Nederlandse partners. Dat is ten eerste omdat hier heel veel kennis zit. Daarnaast moet een concept dat je op de markt wil zetten, technologisch gezien toekomstbestendig zijn. Dan kom je al gauw bij Philips terecht, toen nog de enige partij die echt actief was.

Indoor pharming

Bij het project van GrowGroup gaat het alleen over 'indoor pharming'. Het concept is ontwikkeld voor 'vertical pharming', waar op meerdere lagen wordt verbouwd. Maar omdat de grond in de woestijn haast niks kost, kun je die lagen net zo goed naast elkaar plakken, zegt Breedveld. 'Dan heb je een technisch voordeliger concept met dezelfde techniek.'

Kosten

Ondanks de spotgoedkope grond, wordt er 150 miljoen euro gestoken in het project. De woestijngrond waarop de kas gebouwd wordt, is 17,35 hectare groot, de grootte van 35 voetbalvelden. De teeltbakken zijn van aluminium, een wat kostbaarder materiaal. Er worden led-technieken ingezet en er moet klimaatcontrole worden aangebracht. Het geld is uiteindelijk opgebracht door een investeringsmaatschappij.

Mogelijkheden

Breedveld wil zijn kennis ook delen ter plekke. Hij denkt dat dat ook marktwerking oplevert. GrowGroup wordt nu al gevraagd voor andere projecten. Als het allemaal gaat lukken in de woestijn van Abu Dhabi, ziet Breedveld ook mogelijkheden voor andere locaties wereldwijd. Het is alleen wel de vraag of het dan rendabel is.

De woestijn van Abu Dhabi
De woestijn van Abu Dhabi (EPA)

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen