Grote vergelijkingssites verwijzen hun bezoekers zelfs al net zo vaak door naar Amazon als naar Bol.com, dat qua omzet de grootste is van ons land. Het agressieve prijsbeleid van de Amerikaanse e-commerce-reus is de belangrijkste oorzaak van deze inhaalslag.
'Knappe prestatie'
'Exacte marktaandeelcijfers zijn er niet, maar als je kijkt naar het aantal doorverwijzingen via vergelijkingssites is Amazon nu al even groot als Bol.com', zegt Sander Roose van Omnia Retail. 'Die cijfers laten bijna één op één zien hoe de verkopen zich ontwikkelen.’ Een knappe prestatie, al is daarmee het marktaandeel nog zeker niet gelijk aan elkaar, benadrukt Roose. 'Bij Bol.com komen veel meer bezoekers zónder tussenkomst van zo'n vergelijker naar de website. Dat zijn mensen die er al jarenlang kopen.'

De snelle opkomst van Amazon blijkt ook uit bereikcijfers van de Verenigde Internet Exploitanten (VINEX). Afgelopen maand trok de webwinkel ruim 7 miljoen Nederlandse bezoekers, een verdubbeling ten opzichte van vorig jaar. Ook de gebruiksintensiteit nam met een derde toe: bezoekers kwamen vaker terug.
Agressief prijzen
Hoewel de introductie van Amazon zeer rommelig verliep - uitstel, onvolledig assortiment, slechte vertalingen - lijkt Amazons agressieve prijsbeleid effectief: ‘Producten zijn er significant lager geprijsd. De prijzen liggen bijna 10 procent onder het marktgemiddelde, Wehkamp zit daar bijvoorbeeld een stuk boven’, zegt Roose. Dat andere webwinkels na de lancering in maart niet gelijk zijn gaan stunten, komt volgens hem doordat de online verkopen explosief groeiden door corona. Die groei zorgde voor omzetcijfers om van te watertanden, maar zorgde tegelijkertijd voor leveringsproblemen en tekorten aan producten. Daarop besloten webwinkels om een rem te zetten op de verkoop door tijdelijk geen of minder producten in de uitverkoop te doen. Diezelfde groei zorgt er ook voor dat ze nu nog nauwelijks merken dat Amazon marktaandeel van ze afsnoept.
Luister ook | Amazon heeft last van opstartproblemen: veel producten ontbreken
Coronaboost
Het coronavirus heeft ook Amazon een zetje gegeven, zegt Dirk Mulder, Sector Banker Trade en Retail van ING. Hij verwacht dat Amazon nog verder gaat inlopen. 'Amazon heeft eigen merken maar ook producten die je bijvoorbeeld niet bij Bol.com kunt kopen.' Mulder deed eerder onderzoek naar de online retailmarkt in Nederland en denkt dat de komende jaren een felle tweestrijd zal ontstaan tussen één nationaal en één internationaal platform. Of dat Amazon of Alibaba zal zijn, moet blijken. Beide platforms timmeren flink aan de weg en bouwen distributiecentra in Duitsland en België van waaruit ze ook de Nederlandse klanten kunnen bedienen. Volgens het onderzoek van ING Economisch Bureau zegt 40 procent van de Nederlandse online kopers voor non-food-artikelen zich te willen binden aan een vaste online aanbieder.
Luister ook | Grote webshops schroeven prijzen op
Niet sympathiek
Amazon heeft wel een imagoprobleem: het wordt niet als een sympathiek bedrijf gezien, zegt Kitty Koelemeijer, hoogleraar Marketing en Retail aan Nyenrode Business Universiteit. Nederlandse webwinkels als Bol.com en Coolblue hebben een veel grotere gunfactor bij kopers, maar het agressieve prijsbeleid van Amazon is wel aantrekkelijk voor consumenten. Koelemeijer: 'Amazon is zo'n enorme reus en kan daarom in gigantische hoeveelheden en dus goedkoop inkopen. Dan kun je inderdaad 10 procent onder die marktprijs gaan zitten.'