Ondernemen8 jan '21 12:38Aangepast op 8 jan '21 12:56

'Verlenging lockdown kost retailers de kop'

Auteur: BNR Webredactie

Een verlenging van de lockdown zou voor veel winkeliers het einde kunnen betekenen. Dat zegt Michiel Witteveen, CEO van Mirage Retailgroup en eigenaar van Blokker, in BNR Zakendoen.

Luister terug | 'Laatste weken december enorme piek in NOW-aanvragen'

Een verlenging van de lockdown met twee weken lijkt niet zo ingrijpend, maar het maakt wel degelijk veel uit, zegt Witteveen. 'Elke dag dat die 800.000 mensen in de retail werken, kost gewoon heel erg veel geld.' Witteveen wijst erop dat tijdens de eerste lockdown de besmettingen onder controle waren.

Probleem vooruitschuiven

De steunmaatregelen klinken allemaal leuk, maar 'het zijn uiteindelijk wel gelden die door onszelf betaald moeten worden'. De grote klappen in de winkelstraten en de hausse aan faillissementen zijn weliswaar uitgebleven, maar volgens Witteveen betekent de steun niet meer dan het vooruitschuiven van een heel groot probleem. 'Die schuld blijft wel op je balans staan.'

Handhaving

Witteveen denkt dat de winkels veilig en verantwoord open kunnen. Dat wil dus zeggen dat er maar een beperkt aantal klanten tegelijk welkom is en dat er afstand wordt gehouden. Premier Rutte heeft gezegd dat de handhaving van de coronaregels in de winkels strenger moet. Met de juiste richtlijnen van de overheid moeten de retailers zich daarop kunnen inrichten, denkt Witteveen.

Luister ook | 'Echt oppassen voor verspreiding Britse variant coronavirus'

( ANP EVERT ELZINGA)

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen