Ondernemen11 jan '21 13:07Aangepast op 11 jan '21 13:33

Markt voor maaltijdboxen ontploft door sluiting horeca

Auteur: BNR Webredactie

Een maaltijdbox bestellen om zo de horeca een handje te helpen gebeurt steeds vaker. Nu de horeca nog gesloten is en ook nog even lijt te blijven, stappen steeds meer horecabedrijven over op nieuwe inkomstenmodellen. Cateraars, hotels als Van der Valk en restaurants proberen via het bezorgen van maaltijdboxen toch nog wat geld te verdienen.

De maaltijdbox lijkt een beetje op het principe van HelloFresh, waarbij je ingrediënten bezorgd krijgt en aan de hand van een recept een maaltijd kunt koken zoals die in het restaurant ook geserveerd zou worden. Ook sterrenchef Ron Blaauw is overgestapt op de bezorgbox. 'Het is een hele andere business geworden. Je moet ineens 60.000 plastic bakjes bestellen en zorgen dat je genoeg dozen in huis hebt voor wat we verkopen.'

Luister ook | BNR BREEKT: Het langer gesloten houden van winkels en horeca is economisch onverantwoord

Blaauw heeft ook vertrouwen dat het nieuwe businessmodel kwalitatief goed genoeg is. 'We zijn goed gestart. Het voordeel van onze box is dat die ook heel lekker is, we merken dat doordat we in heel Nederland merken dat mond-tot-mond-reclame heel goed werkt. Buren van mensen die de rijsttafel hebben besteld, bestellen door de goede verhalen ook ineens de box.'

Grote bedrijven azen op Blaauw

Dat de maaltijdboxen een interessant nieuwe business aan het worden zijn, merkt de sterrenchef ook van grotere bedrijven. 'Er wordt best wel aan getrokken door grote jongens. We worden benaderd door grote bedrijven om samen te werken. Maar ik ben daar niet zo happig op, want het moet iets van onszelf blijven. We kunnen het nu heel goed aan.'

Toch verdient Blaauw niet genoeg aan de maaltijdboxen. 'Het komt niet in de buurt van de inkomsten van restaurants. Het is niet eens de helft, maar we overleven.'

Luister ook | 'Horeca weer gebeten hond in tweede lockdown'

Klanten halen een Indonesische rijsttafel af bij Librije's Atelier van Jonnie en Therese Boer. Het gerecht is gemaakt door sterrenchef Ron Blaauw en wordt wegens het coronavirus aangeboden in boxen op verschillende plekken.
Klanten halen een Indonesische rijsttafel af bij Librije's Atelier van Jonnie en Therese Boer. Het gerecht is gemaakt door sterrenchef Ron Blaauw en wordt wegens het coronavirus aangeboden in boxen op verschillende plekken. ( ANP)

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen