Ondernemen12 feb '21 12:28

Tweederde horeca sloot 2020 negatief af

Auteur: BNR Webredactie

70 procent van de horeca-ondernemers heeft 2020 met verlies afgesloten, blijkt uit cijfers van het CBS. En voor dit jaar is er ook niet veel vertrouwen. Ruim 40 procent van de ondernemers is bang dat ze het nog maar maximaal vijf maanden volhouden.

Luister terug | Helft bedrijven gebruikte steunmaatregelen

De cijfers laten opnieuw zien hoe hard de branche getroffen is, zegt Robèr Willemsen, voorzitter van Koninklijke Horeca Nederland. Ze zijn een weergave van wat de sector al maandenlang roept en Willemsen vraagt zich af wat Den Haag ermee doet. En dat terwijl KHN een volledig onderbouwd plan heeft klaarliggen hoe de horeca veilig en verantwoord weer open kan. Daar wordt wel serieus naar gekeken, maar de gesprekken gaan volgens Willemsen ontzettend traag.

Proef Utrecht

Utrecht wilde een proef houden met drie restaurants om te testen hoe een heropening goed zou kunnen verlopen, maar het ministerie van Economische Zaken zette daar een streep doorheen. In de routekaart die de overheid onlangs presenteerde, staat dat de restaurants geen pilot nodig hebben, omdat ze vrij snel mee kunnen als de boel weer gaat draaien.

Maart of april

Willemsen denkt 'oprecht' dat een groot deel van de horeca in maart weer veilig open kan. en zeker in april, omdat we dan ook weer buiten kunnen zitten. Afgelopen zomer is volgens hem gebleken dat dat goed mogelijk is.

Luister ook | 'Kwijtschelden schulden mkb onvermijdelijk'


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen