Ondernemen26 feb '21 08:21Aangepast op 26 feb '21 09:22

Coronacrisis nekt jonge ondernemers

Auteur: BNR Webredactie

De coronacrisis heeft een enorme impact op de mentale gezondheid van jonge ondernemers. Dat laten ondernemersvereniging ONL en het Instituut voor het Midden- en Kleinbedrijf weten aan BNR.

Image
(ANP ROBIN VAN LONKHUIJSEN)

Luister ook | Ondernemers met belastingschuld krijgen meer ruimte

Ipsos en Interpolis deden onderzoek naar stress bij de jonge ondernemers, met de trieste conclusie dat maar liefst 52 procent van hen stressklachten ervaart. Ze krijgen het dan ook vol voor hun kiezen, zegt René Voets, directeur bedrijven bij Interpolis. Bij ondernemers met personeel gaat het zelfs om 70 procent. Het onderzoek richtte zich op ondernemers tot 40 jaar.

Luister terug | Grens bereikt voor duizenden horeca-ondernemers

Gelukkig zien we in het onderzoek dat een groot deel van de ondernemers de stress aanpakt, zegt Voets. Dat kan door te gaan bewegen en sporten, maar ook zoeken ze een klankbord bij professionals voor hun stressklachten. Toch heeft nog steeds eenderde van de ondernemers met stress geen hulp gezocht. Voets doet een dringend beroep op ze om zich te laten helpen. Veel brancheverenigingen besteden ook al aandacht aan het probleem.

Het aantal telefoontjes naar de MKB-noodlijn neemt zeker de laatste week weer gigantisch toe, zegt Michiel Hordijk, directeur van het Instituut voor het Midden- en Kleinbedrijf en initiatiefnemer van noodlijn. Het zijn er iedere dag ruim boven de 100. Ook Hordijk ziet dat vooral jongere ondernemers ernstig in de problemen komen.

Luister ook | KHN stapt naar rechter om uitbetalen TVL

De MKB-noodlijn is in de eerste plaats een luisterlijn, zegt Hordijk. Op het moment dat er is geluisterd, kan de ondernemer zelf aangeven of hij meer hulp wil hebben.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen