
Luister terug | InRetail wil met kort geding heropening winkels afdwingen
De ondernemers krijgen nu coronasteun, maar alleen op voorwaarden dat ze hun personeel niet ontslaan. Anders moeten ze namelijk een transitievergoeding betalen en die is voor veel ondernemers veel te duur. In de horeca liggen de cijfers misschien nog wel hoger, zegt Hans Biesheuvel van Ondernemend Nederland. Hij noemt als voorbeeld kermisexploitanten en strandtenteigenaren, die afhankelijk zijn van het seizoen.
Transitievergoeding
In 2015 ging de Wet werk en zekerheid (WWZ) in en in 2018 kwam daar de Wet arbeidsmarkt in balans (WAB) bij. Dat betekent dat je voor alle werknemers te allen tijde een transitievergoeding moet betalen. En veel ondernemers hebben zich al zo in de schulden moeten steken, dat ze die gewoon niet kunnen betalen.
Voorfinanciering
Gevolg is volgens Biesheuvel dat we straks met veel ongezonde bedrijven zitten, die eigenlijk niet bedrijfseconomisch verantwoord door kunnen. Die gaan alleen maar meer schulden opbouwen en meer toeleveranciers in de problemen brengen, omdat ze hun rekeningen niet meer kunnen betalen. Biesheuvel vraagt minister Koolmees al maandenlang of de transitievergoeding niet kan worden voorgefinancierd, zodat de bedrijven kunnen doen wat ze moeten doen: hun kosten in lijn brengen of gewoon stoppen. Werknemers krijgen dan netjes hun geld en dan moet later maar bekeken worden hoe het terugbetaald kan worden.
Luister ook | Winkels vangen bot bij rechter: voorlopig nog niet open