
Onder de bedrijven met meer dan één werknemer, sluiten horecazaken relatief vaak de deuren. Directeur Michiel Hordijk van het Instituut voor het Midden en Kleinbedrijf kan niet zeggen dat de shake-out voorbij is: 'Wat we merken is dat er meer realiteitszin aan het ontstaan is onder ondernemers'.
'Waar we opletten is de vraag welke urgentie er is om op te heffen. Lopen er kosten door zoals in de horecasector, dan is het belangrijk om het bedrijf snel op te heffen, in de zakelijke dienstverlening zijn er vaak minder kosten, is de noodzaak om op te heffen minder en blijft een bedrijf gewoon ingeschreven. In absolute zin is het aantal bedrijven afgenomen.'
Volgens Hordijk zijn ondernemers dankzij de overheidssteun in staat 'het nog even aan te zien. Opheffen heeft ook een keerzijde, je moet dan immers iets anders te zoeken om in je inkomen te voorzien. Er speelt dus mee: hoe makkelijk is het om in jouw sector een nieuwe baan te vinden?'Hordijk ziet aan de MKB-schuldenroute dat juist veel meer ondernemers zich aanmelden met de vraag of ze geld kunnen krijgen zodra dat nodig is. 'De WOA wordt niet heel erg veel gebruikt, er zijn ondernemers die de mogelijkheid verkennen om schulden te saneren. Het gaat erom dat de route voor de ondernemer bekend is.'