Ondernemen4 mei '21 15:32

Zelfstandige reisondernemers in het nauw ondanks steunmaatregelen

Auteur: BNR Webredactie

Veel reisondernemers komen in de knel doordat zij niet in aanmerking komen voor de steunmaatregelen vanuit Den Haag. De Algemene Nederlandse Vereniging van Reisondernemingen (ANVR) pleit daarom voor het aanstellen van een minister van Toerisme, of toch op zijn minst een staatssecretaris.

(LINDA BOURITIUS/ANP)

De reisindustrie is een van de zwaarst getroffen sectoren op dit moment, aldus Martine de Knoop. Zij is bestuurslid bij de ANVR en runt daarnaast haar eigen netwerk van zelfstandig reisadviseurs, The Travel Club.

Ondanks de moeilijke periode houdt het merendeel van de zelfstandig reisadviseurs onder de vlag van The Travel Club het nog vol. “Voor de coronacrisis hadden we 400 franchisenemers over het hele land. Inmiddels staat de teller op 375. Er zijn dus een aantal ondernemers gestopt, maar er zijn ook juist ondernemers gestart. Zij hebben dit dieptepunt aangewend om iets nieuws op te zetten. De crisis biedt namelijk ook de mogelijkheid om voorbereidingen te treffen voor je eigen onderneming.”

Luister verder | De Goede Reispodcast

De afgelopen periode heeft De Knoop zich hard gemaakt voor extra steun vanuit Den Haag voor de kleine reisondernemers. Ze ziet dat veel reisondernemers tijdelijk een andere baan hebben aangenomen, bijvoorbeeld bij de GGD. “Zij hebben hun onderneming in een soort winterslaap gebracht. Maar zodra de situatie gunstiger wordt, komen zij zeker terug. De meesten zijn nog steeds bij The Travel Club aangesloten.”

Na ruim een jaar zijn de reserves van reisondernemers inmiddels op. Volgens De Knoop is het huidige pakket steunmaatregelen voor de reissector dan ook niet voldoende. “Met name de kleine reisondernemers komen echt in het nauw. Zij raken negen van de tien keer tussen de wal en het schip doordat ze niet in aanmerking komen voor de basissteunmaatregelen. Zo heeft de TVL, die ter ondersteuning van de vaste lasten dient, als eis dat je bedrijfspand een eigen opgang moet hebben. Als je een kantoor aan huis hebt, kom je daar dus niet voor in aanmerking.”

Lees ook | Spanje gaat weer open voor reizigers

Nog voorbeeld is de Tozo, specifiek bedoeld voor zelfstandig ondernemers. “Deze regeling heeft een partnertoets waardoor het merendeel van de reisondernemers hier geen gebruik van kan maken.” Ook aan de TONK, ter ondersteuning van een terugval in inkomsten, hebben veel ondernemers weinig, aldus de ANVR-voorzitter.

“De regels voor de TONK zijn per gemeente anders. Als je bijvoorbeeld een paar duizend euro spaargeld hebt, kan dat in sommige gemeentes betekenen dat je niet in aanmerking komt voor deze regeling, terwijl dat niet geldt voor een andere regio."

Luister terug | Negatief reisadvies verlengd tot half mei

Vanwege deze problematiek rondom steunmaatregelen voor reisondernemers heeft de ANVR samen met 14 andere grote toerisme- en marketingorganisaties een oproep gedaan bij informateur Herman Tjeenk Willink om in het nieuwe kabinet een minister of toch minimaal een staatssecretaris van Toerisme aan te stellen.

De Knoop: "We merken dat Den Haag de reisbranche ingewikkeld vindt en dat is niet vreemd. De sector zit complex in elkaar en daarom zou het goed zijn als om een minister of staatssecretaris te hebben met meer kennis van zaken over toerisme. Zo kunnen in de toekomst betere beslissingen worden genomen over onder andere steunmaatregelen voor ondernemers.“


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen