Ondernemen11 mei '21 18:54Aangepast op 12 mei '21 00:22

‘Het nieuwe kabinet heeft een minister van Digitale Zaken nodig’

Auteur: BNR Webredactie

Nederland heeft een minister van Digitale Zaken nodig, met budget en een echt mandaat. Dat zegt tech-ondernemer en -investeerder Janneke Niessen in BNR’s Big Five van de BV Nederland. Ze pleit voor meer overheidsinvesteringen in sectoren waar de markt die laat liggen.

Dat gaat bijvoorbeeld om educatie, digitale gezondheid of biotech. ‘In dit soort sectoren duurt het langer voordat het geld wordt terugverdiend en zijn de risico’s groter. Kun je als investeerder met softwarebedrijven wel snel geld verdienen, dan gaan de investeringen daarnaartoe.' De BV Nederland is volgens Niessen te risicomijdend. 'Zeker als je dat vergelijkt met het buitenland. Daar zijn ze bereid om veel meer risico te nemen.' In het buitenland wordt ook meer geïnvesteerd door de overheid.

Luister hier het hele gesprek met Janneke Niessen over de BV Nederland 2.0

De overheid zou een hefboom kunnen zijn. 'De overheid hoeft natuurlijk niet alleen het risico te lopen, maar wel samen met de markt. En als zij een hefboom kunnen zijn in die vroege fase en in die sectoren, dan zul je zien dat de markt het wel oppakt als het grootste risico voorbij is. Daar heb je als BV Nederland uiteindelijk heel veel profijt van.'

Onderwijs

Niessen stelt ook voor dat de overheid meer investeert in onderwijs. 'Dat is essentieel voor onze concurrentiepositie. We moeten daarom breed investeren in onderwijs maar ook heel specifiek in digitale vaardigheden. Het kan echt niet dat die nog steeds geen onderdeel zijn van het curriculum', zegt Niessen.

Verder zou ze het geven van aandelen aan werknemers fiscaal aantrekkelijker willen maken, zodat ze kunnen meeprofiteren als bedrijven succesvol zijn. 'Aangezien die mensen ook een bijdrage leveren aan het succes, lijkt me dat heel eerlijk.'


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen