Ondernemen9 aug '21 13:04

UWV keert miljarden teveel NOW uit

Auteur: BNR Webredactie

Het UWV heeft bijna 7 miljard euro teveel uitgekeerd aan NOW-steun. Bovendien heeft een deel van dit geld een verkeerde bestemming gekregen, doordat het bijvoorbeeld in vastgoed terecht is gekomen. Dat concludeert Follow the Money.

(ANP / Hollandse Hoogte / Hans van Rhoon)

De 7 miljard is gebaseerd op een onderzoek naar branches die niet minder dan 20 procent aan omzet hebben verloren, oftewel het criterium om NOW-steun aan te kunnen vragen. 'Op basis daarvan zijn we verdergegaan,' zegt journalist Mark Koster, een van de schrijvers van het stuk. 'Hieruit concluderen we dat voor dit bedrag geen dekking is.'

Er moet een onderscheid worden gemaakt tussen fraude en ondernemers die de steun aanvroegen maar al vermoedden dat ze het misschien moesten terugbetalen. 'We hebben voorbeelden gevonden van mensen die een paar weken na het ontvangen van de NOW vastgoed kopen en dochters die even later in een Mercedes rondrijden. Dat is natuurlijk zeer verdacht en die mensen reageren ook niet,' meldt Koster.

Autobranche

De journalisten deden ook onderzoek naar de autobranche. Deze branche heeft in het begin van de coronacrisis een behoorlijke klap gehad, maar kwam daar al snel bovenop. Koster: 'Daar zie je dat mensen uit angst veel steun hebben aangevraagd en dit ook weer moeten terugstorten. Sommigen geven dat eerlijk toe, maar kunnen het teveel ontvangen bedrag vervolgens niet terugstorten aan het UWV.'

Achterstand in uitkeringen

Aan de andere kant komen sommige Nederlanders met een uitkering in financiële problemen komen door betalingsachterstanden bij het UWV. 'Medewerkers van het UWV geven aan dat ze de regels proberen na te leven, maar dat is toch iets anders dan de menselijke maat. Bij de NOW zit teveel geld, terwijl bij uitkeringen grote problemen ontstaan. Dat dit niet wordt geregeld, vind ik laakbaar. Het is onbegrijpelijk dat het UWV zo bureaucratisch en formalistisch reageert om sommige vragen,' vindt Koster.

Luister terug | Helft Nederlandse ondernemers moet coronasteun terugbetalen


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen