Ondernemen1 okt '21 07:12Aangepast op 1 okt '21 12:09

Coolblue in oktober naar beurs

Auteur: BNR Webredactie

Webwinkel Coolblue gaat naar de beurs. De beursgang moet in oktober al een feit zijn. Dat heeft het bedrijf vanmorgen bekendgemaakt. Met de opbrengst van de aandelenverkoop wil Coolblue verdere groei financieren. Hoeveel geld de onderneming wil ophalen met de beursgang is niet gemeld.

Het FD schreef vrijdagochtend al dat de plannen voor een beursgang in een stroomversnelling is gekomen. Coolblue mikt op een beurswaarde van enkele miljarden euro’s. Ingewijden zeggen tegen het FD dat de waardering tussen drie, vier miljard euro ligt, met uitschieters tot zes miljard. De exacte waardering wordt in de komende weken bepaald. 'Ik kan nog niks zeggen over de waardering', zegt topman Pieter Zwart tegen BNR. 'Er gaat 10% van de aandelen naar particuliere beleggers'.

Een beursgang was eigenlijk al voor de zomer gepland, maar werd uitgesteld omdat de aandeelhouders op de rem trapten en omdat cfo Daphne Smit met zwangerschapsverlof ging, schrijft het FD. Pieter Zwart: 'We zijn er nu klaar voor, en de tijden zijn gunstig'. De vraag is of CoolBlue de groei kan vasthouden. 'Tuurlijk heeft corona voor een versnelling gezorgd, maar afgelopen periode was zeker geen hosanna. Het was ook een moeilijke tijd. Maar we hebben ruim 20 jaar laten zien dat we groeien'.

HAL

Coolblue is voor 49 procent in handen van investeerder HAL, dat ook eigenaar is van de FD Mediagroep waar ook BNR onder valt. Topman en medeoprichter Pieter Zwart bezit ongeveer 50 procent van de aandelen. Ook financieel directeur Daphne Smit bezit aandelen. HAL, Zwart en Smit gaan nu stukken verkopen.

De in 1999 opgerichte onderneming boekte in 2020 een omzet van 2 miljard euro tegen bijna 1,5 miljard euro een jaar eerder. Daarbij werd een bedrijfsresultaat behaald van 114 miljoen euro.

Image
(Peter Hilz )

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen