
Opstaptaxi's opereren bij officiële taxi opstapplaatsen in de stad, die hebben daar wat ze zelf noemen een verordening voor. Taxi's zonder die verordening mogen daar niet staan, maar het gebeurt wel. Zelfs in zo'n mate dat vergunninghouders daar last van hebben. Volgens de branche wordt er niet ingegrepen, is er geen handhaving door gemeenten en maken gemeenten evenmin capaciteit voor handhaving vrij.
Oneerlijke concurrentie
Het leidt ertoe dat taxi's die daar geen vergunning hebben van het opstapsysteem en de voorzieningen profiteren. En dat is concurrentievervalsing. Niet alleen kost een verordening geld, chauffeurs van opstaptaxi's moeten aan allerlei eisen voldoen, zoals een klachtenafhandeling en het hebben en hanteren van een normen- en waardenprotocol. Gevolg? De klant stapt onder andere voorwaarden in zo'n taxi en krijgt niet wat hij zou mogen verwachten bij zo'n taxi.
Voorzitter Zorgvervoer en Taxi van de Vereniging Koninklijk Nederlands Vervoer Bertho Eckhardt noemt het vergunningensysteem een papieren tijger: 'Bij een reeks maatregelen die je stelt, hoort een juiste handhaving om een gelijk speelveld te creëren, er is nu oneerlijke concurrentie.' Eckhardt wijst erop dat een chauffeur van een opstaptaxi die door rood licht krijgt bestraft wordt met twee weken rij-ontzegging terwijl een chauffeur uit de bestelmarkt een boete van 250 euro krijgt. Eckhardt pleit voor één uniforme en gereguleerde markt met één handhavingsprincipe.