Ondernemen19 okt '21 14:36Aangepast op 19 okt '21 16:42

AFAS stelt raad van commissarissen aan

Auteur: BNR Webredactie

Softwarebedrijf AFAS krijgt een raad van commissarissen (rvc). Dat heeft financieel directeur Arnold Mars bekendgemaakt in BNR Werkverkenners.

Arnold Mars (cfo) heeft samen met Bas van der Veldt (ceo) de leiding over het familiebedrijf, dat door hun vaders, Piet Mars en Ton van der Veldt is opgericht. Volgens Mars is het instellen van een rvc nodig zodat om de afstand tussen de oprichters en de huidige eigenaren te verminderen: 'Je moet realistisch zijn: AFAS is in ontwikkeling. Het is een familiebedrijf de afstand tussen de tweede generatie en eerste generatie wordt groter.'

Arnold Mars (rechts) naast Bas van der Veldt (links), de huidige cfo en ceo van AFAS.
Arnold Mars (rechts) naast Bas van der Veldt (links), de huidige cfo en ceo van AFAS. (AFAS)

Externe mensen

Om te zorgen dat er ook met een frisse blik naar de ontwikkelingen van AFAS gekeken wordt, zijn er ook mensen van buiten AFAS in de raad gekomen. 'Eerlijk is eerlijk, je hebt relatief weinig mensen om je heen waar je gewoon ook het gesprek kan delen van ik voel iets en ik wil dat gewoon in vrijheid met anderen kunnen delen. En dan vind ik het ook heel erg mooi dat wij met een raad van commissarissen komen, waar de oprichters in zitten, maar waar ook externen in zitten, die ook zeggen: je kan bij ons ook voor alles terecht, dus kom je nou een keer in zo'n positie terecht dat je je gevoel op wat voor manier dan ook niet kan uiten, dan kun je dat altijd bij ons doen en dat soort mensen, dat soort instituten, heb je echt nodig.'

Luister ook | Werkverkenners: Onrust in de top

Leden

In de raad van commissarissen komen Olaf Nieuwenhuis, van Kroonenberg Groep; Ineke Kooistra, ceo van Young Capital; Jan Schurings, een notaris die AFAS jarenlang terzijde heeft gestaan en nu in Zuid-Afrika en bed & breakfast heeft; en de broer van Arnold, Herwin Mars, die bij Talent&Pro werkt en aandeelhouder is. Ook zitten oprichters Piet Mars en Ton van der Veldt in de raad.

'Openstaan voor kritiek'

Volgens Arnold Mars zal de raad niet alleen dienen als 'vraagbaak': 'Het heeft enerzijds nu een formeel karakter, je wordt een structuurvennootschap, dus je moet het doen. Aan de andere kant is de vraag: hoe geef je er invulling aan? En dat is natuurlijk bovenal heel erg leuk.' Mars wil dat de raad ook meer betrokken raakt binnen de het bedrijf. 'Laat ze maar lekker de organisatie in gaan en leren. Leren van de mensen, leren van het product, maar ook kritisch zijn op ons. Ik vind dat dat te weinig gebeurt. We moeten als ceo, cfo en andere boardmembers ook openstaan voor kritiek. En of het nou vanuit de rvc komt, of vanuit de medewerkers, het is alleen maar goed en het maakt je beter. Het is niet zo van: de rvc staat links en wij staan rechts. We zijn uiteindelijk één organisatie en we hebben allemaal het beste', aldus Mars.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen