Ondernemen18 nov '21 18:41

Mentale en financiële problemen voor ondernemers

Auteur: BNR Webredactie

Tussen de 100-duizend en 150-duizend ondernemers hebben psychische en financiële problemen. Ze hebben stress, slapen slecht en zien betaalachterstanden oplopen. Dat blijkt volgens het FD uit een onderzoek van de Kamer van Koophandel. Daarin staat dat één op de 9 ondernemers chronische problemen heeft door de coronacrisis.

FD.nl: Mentale en financiële problemen teisteren ondernemers

De Kamer van Koophandel deed onderzoek onder bijna 2000 ondernemers. Ruim een op de tien ondernemers ervaart structurele problemen en lijdt daar persoonlijk onder. De verwachting is dat die groep groter wordt door de nieuwe coronamaatregelen die zijn afgekondigd door het demissionaire kabinet.

'Het aantal telefoontjes dat ik per dag krijg, is met tientallen toegenomen sinds de afkondiging van de nieuwe maatregelen. Mensen die ik spreek zijn regelmatig emotioneel', zegt KVK-adviseur Gé Gijsen in een toelichting. 'De crisis is duidelijk nog niet voorbij. Het is zaak om oog te houden voor deze groep ondernemers in zwaar weer. Mensen die ik spreek staan soms aan de rand van de afgrond.'

Volgens de KVK staat zo'n 10 procent van de ondernemers er financieel minder goed voor dan in juni vorig jaar en hebben zij vaker moeite hun maandelijkse kosten te betalen. Van hen zegt een ruime meerderheid dat de schulden grotendeels of volledig te wijten zijn aan de coronacrisis. Het gaat in verhouding meer om bedrijven in de horeca, evenementenbranche of recreatiesector. Toch kijken ondernemers volgens onderzoek van het KVK over het algemeen met iets meer vertrouwen naar de toekomst dan vorig jaar aan het begin van de zomer.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen