Ondernemen20 dec '21 07:00

MKB-Nederland: bezwaren tegen TVL

Auteur: BNR Webredactie

Nederlandse ondernemers die in het vierde kwartaal van dit jaar minstens 30 procent omzetverlies lijden in vergelijking met twee jaar geleden kunnen vanaf maandag opnieuw de Tegemoetkoming Vaste Lasten aanvragen. Het loket voor die coronasteunregeling is geopend tot 28 januari. De eerste uitbetalingen zouden nog dit jaar moeten plaatsvinden. 'Dit is heel slecht nieuws', zegt voorzitter Jacco Vonhof van MKB-Nederland.

Vonhof zegt blij te zijn met de compensatieregelingen, maar 'ze moeten wel werken en dat is bij deze wel één van mijn bezwaren.' Volgens de voorzitter draaien ondernemers in de laatste weken tot soms wel 10 procent van hun omzet, maar zullen ze veelal niet die 30 procent aan inkomstenderving voor een kwartaal halen - en halen daarmee niet de drempel om in aanmerking te komen voor steun.

Luister terug | Enorme tegenslag en pijn in het hart - reacties op de nieuwe lockdown

Uitvoering

Vonhof zet ook grote vraagtekens bij de uitvoering ervan. 'Veel zaken waarvan je denkt dat ze te regelen zijn, zijn lastig uitvoerbaar. De uitvoering is cruciaal. Volgens ons moet er meer mogelijk zijn. Is geen maatwerk mogelijk? Dan moet je maar gewoon uitkeren.' 'Er zijn andere bezwaren. Er zijn meer groepen die zich telkens niet kwalificeren voor steun, er is een grote groep zzp'ers. Daar zoeken we al lang naar oplossingen: het is leeg, het is op, mensen zijn mentaal op.'

Luister terug | Dit zijn alle nieuwe coronamaatregelen op een rij

De nieuwe TVL

Ondernemers die minimaal 30 procent omzetverlies lijden in het vierde kwartaal kunnen vanaf deze ochtend een aanvraag doen voor een Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL). Het loket voor die coronasteunregeling is geopend tot 28 januari. De eerste uitbetalingen zouden nog dit jaar moeten gebeuren. Voor mkb-ondernemingen is er een maximum van 550.000 euro, voor andere bedrijven is dat 600.000 euro.

De TVL vervangt in het vierde kwartaal de VLN-steunregeling. Die is bedoeld voor ondernemers die getroffen zijn door de nachtsluiting. In vorige rondes werd er voor zo'n 8,5 miljard euro aan TVL-steun aangevraagd. De regeling werd in oktober afgeschaft omdat het er toen naar uitzag dat het ergste voorbij was, maar toen het demissionaire kabinet eind november besliste om de coronamaatregelen weer te verscherpen werden alle steunmaatregelen opnieuw ingevoerd.

Ook het maximale bedrag dat ondernemingen aan staatssteun mogen ontvangen is omhoog gegaan. Tussen maart 2020 en eind juni 2022 ligt dat nu op 2,3 miljoen euro. Eerder was dat maximum 1,8 miljoen euro.

Gerelateerde artikelen