Ondernemen20 dec '21 11:23Aangepast op 20 dec '21 12:24

Lockdown enorme tegenslag horeca-ondernemers

Auteur: BNR Webredactie

De harde lockdown is voor ondernemers weer een enorme tegenslag. Ondernemersverenigingen VNO-NCW en MKB-Nederland spreken van een hard gelag, zeker omdat vorig jaar rond deze tijd praktisch hetzelfde gebeurde. 'Een week voor de feestdagen dicht is dramatisch, dat kun je haast niet verzinnen', zegt Hans van der Eijk, eigenaar van horecagroothandel Hocras.

Volgens Van der Eijk is het nog maar even aanzien hoe de horeca deze tegenslag gaat aanpakken en oplossen dit jaar. 'Het is zwaar. Vorig jaar hebben we weinig steun gehad voor een soortgelijke situatie en nu gebeurt het weer.'

Tijdens de persconferentie van dinsdag 14 december werd al duidelijk dat een kerstdiner in een restaurant dit jaar niet zou kunnen, vanwege de verplichte sluiting om 17:00 uur. 'Dus alle horecaondernemers hadden zich gericht op de lunches en de brunches. Met die gedachte hebben wij ook eten besteld', legt Van der Eijk uit. Maar tijdens de persconferentie van afgelopen zaterdag werd duidelijk dat de restaurants tijdens de feestdagen de deuren helemaal moeten sluiten. En dat alleen het afhalen van eten mogelijk is. 'Onze magazijnen staan nu dus behoorlijk vol met eten. Alles invriezen is geen optie, dus het eten gaan we weer weg moeten doen.'

Luister ook |Dit zijn alle nieuwe coronamaatregelen op een rij

Datzelfde probleem heeft horeca-ondernemer Bert de Boer. Hij heeft twee restaurants en een bedrijf dat wijn levert aan de horeca. 'Het eten dat wij al hadden besteld, kunnen we weggooien of naar de voedselbank brengen. En alle gasten moeten we afbellen. Het is om moedeloos van te worden', zegt De Boer. Bij zijn restaurants kunnen de gasten wel maaltijden afhalen. 'Dat doen we met een soort van drive-through, want het zorgt ook voor problemen als we alle mensen tegelijk binnen ontvangen. Vorig jaar hadden in deze zelfde situatie 700 afhaalmaaltijden.' De Boer had de verpakkingen voor de afhaalmaaltijden al wel ingeslagen. 'Degenen die dat nu nog moeten doen, kunnen het daar nog lastig mee krijgen', denkt hij.

De Boer snapt goed dat er maatregelen nodig zijn om de verspreiding van de omikron-variant tegen te gaan. 'Maar de ondernemers kunnen hun toekomst nergens meer op baseren. In het afgelopen jaar zijn er natuurlijk ook al andere momenten geweest waarop er flinke beperkingen waren, zoals een maximaal aantal mensen of vroegere sluitingstijden. Het gaat de hele tijd maar door.' Het gevoel van 'samen tegen corona' is voor De Boer dan ook weg. 'Ik heb respect voor de overheid, maar de horeca, cultuursector en evenementenbranche staan constant in de hoek waar de klappen vallen.'

TVL

Vanaf maandag opent voor ondernemers het aanvraagloket voor de Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL). Ondernemers die minimaal 30 procent omzetverlies lijden in het vierde kwartaal kunnen een aanvraag doen. 'Dat is niet voldoende', stelt De Boer. En daar sluit Van der Eijk zich bij aan. 'Het omzetverlies gaat over het hele vierde kwartaal, maar tot half november was de horeca helemaal open. Wij komen daarom waarschijnlijk niet bij een omzetverlies van minimaal 30 procent. En dan krijgen we dus niks', aldus Van der Eijk.

Gerelateerde artikelen