Ondernemen14 jan '22 14:21

Is het vertrek van Elbers Franse wraak?

Auteur: BNR Webredactie

Het onverwachte vertrek van KLM-topman Pieter Elbers zou volgens Franse media onder druk van de Franse staat zijn gegaan. Op aandringen van Ben Smith, de topman van Air France-KLM, en met steun van de Franse Staats, zou Elbers aan de kant zijn gezet, zo leest Europa-correspondent Stefan de Vries in Franse media.

De ceo van KLM gaat per mei 2023 vertrekken bij de vliegtuigmaatschappij. Op dat moment loopt zijn termijn af. 'In goed overleg' met de raad van commissarissen van KLM is besloten om niet voor een derde termijn als topman te gaan.

Volgens Telegraaf-journalist Yteke de Jong wil Smith, topman van het moederbedrijf van KLM, op deze manier zijn eigen hachje redden. 'Zijn contract loopt in mei af en moet zijn herbenoeming verzekeren. In Frankrijk staat hij onder druk omdat hij eigenlijk heel weinig heeft bereikt op het gebied van hervormingen. Zijn excuus is dat hij de boel wil integreren, maar dat dat tegengehouden wordt door Pieter Elbers, die moet weg. Daar is de Nederlandse staat kennelijk mee akkoord gegaan', zegt De Jong.

Lees ook | Pieter Elbers vertrekt als topman KLM

'Nederlands belang niet meer belangrijk'

De journalist vindt het besluit onbegrijpelijk. 'Drie jaar geleden is de Nederlandse Staat aandeelhouder geworden, omdat Elbers per se moest blijven. Smith wilde toen ook al van Elbers af. Nederland heeft toen honderden miljoenen euro's aan belastinggeld uitgegeven omdat Elbers voor het Nederlandse belang moest opkomen. Nu is het midden in deze crisis ineens niet meer belangrijk.'

Volgens De Jong is de kans groot dat er duizenden banen aan Nederlandse kant op het spel staat, als Smith zijn zin krijgt. 'Hij gaat alles besluiten. Ze zijn al heel lang van plan om het onderhoud uit Nederland te halen. Dit kan echt duizenden banen in Nederland kosten.'


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen