Ondernemen22 jan '22 21:15

Theater- en bioscoopsector: vroeg dicht is hetzelfde als lockdown

Auteur: BNR Webredactie

Bioscopen en theaters roepen het kabinet op om er bij de aankomende versoepeling van de coronamaatregelen voor te zorgen dat zij langer open mogen blijven. Een sluitingstijd van 20.00 uur zou "feitelijk hetzelfde zijn als een lockdown", zegt Boris van der Ham, voorzitter van zowel de Nederlandse Vereniging voor Bioscopen en Filmtheaters (NVBF) als de Vereniging Vrije Theater Producenten (VVTP).

(ANP / Ramon van Flymen)

In een reactie op het zaterdag uitgelekte nieuwe OMT-advies, waarin staat dat de samenleving weer tot 20.00 uur open kan, roepen zowel de bioscoop- als theatersector het kabinet op om voor filmzalen en theaters andere sluitingstijden te hanteren. 'In elk geval tot een uur of 22.00 of 23.00', zegt Van der Ham. 'Zorg ervoor dat er voor die grote sector binnen de cultuur ruimte is om ook echt open te zijn. Anders heb je feitelijk nog steeds een lockdown.'

Lees ook | OMT-advies: alles weer open tot 20.00 uur

Met name theaters, maar ook bioscopen draaien de meeste omzet in de avonduren, zegt Van der Ham. 'Dan zeggen mensen: ze kunnen toch matinees draaien? Maar dat kan eigenlijk alleen in een vakantie, doordeweeks moeten mensen werken. En met alleen een weekendvoorstelling kom je niet uit de kosten. Je kan niet voor twee dagen in de week een voorstelling met tachtig mensen op poten zetten. Dan weet je niet hoe professioneel zoiets eraan toe gaat', zegt Van der Ham.

Symboolpolitiek

Ritty van Straalen, CEO van festivalorganisator ID&T Groep, vindt het onacceptabel als de evenementenbranche niet op korte termijn weer volledig open gaat. Dat zegt Van Straalen in een reactie op het zaterdag uitgelekte OMT-advies. 'Kom met werkbare versoepelingen en niet deze symboolpolitiek', stelt Van Straalen.

'Onze industrie is inmiddels al bijna twee jaar volledig dicht en aan perspectief ontbreekt elk spoor', zegt de algemeen directeur van de organisatie achter evenementen als Mysteryland, Defqon.1 en Awakenings. 'De toekomst voor de evenementenbranche is in groot gevaar en een heropening op honderd procent capaciteit op korte termijn is de enige weg om de branche in leven te houden.'

Dringend beroep

Van Straalen wil dan ook opnieuw een dringend beroep doen op het kabinet om op korte termijn met een volwaardig en realistisch plan voor de evenementensector te komen, zoals ook gezegd in december.

Het kabinet buigt zich maandag over het OMT-advies. Dinsdag geven premier Mark Rutte en zorgminister Ernst Kuipers weer een persconferentie.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen