Tegenvallend kwartaal voor Philips, mede door kwestie met slaapapneuapparaten
Philips heeft het afgelopen kwartaal een omzet van 4,9 miljard euro geboekt. Dat blijkt uit de cijfers die vanmorgen bekend zijn gemaakt. Philips waarschuwde al voor tegenvallende cijfers, onder meer als gevolg van problemen met slaapapneuapparaten.
Luister ook | Philips al jaren op de hoogte van problemen met slaapapneuapparaten
Philips sloot het jaar af met een winst uit voortgezette activiteiten van 612 miljoen euro. Dat was een jaar eerder nog 999 miljoen euro. De problemen met de slaapapneuapparaten zadelden het bedrijf op met een kostenpost van 719 miljoen euro, los nog van eventuele juridische kosten. Over dat laatste kon het bedrijf nog geen duidelijkheid verschaffen.
De slaapapneuapparaten bevatten een isolatieschuim dat bleek af te kunnen brokkelen, wat gevaarlijk kan zijn voor gebruikers. Ook zou het schuim als het in aanraking komt met bepaalde schoonmaakmiddelen tot chemische reacties kunnen leiden die mogelijk schadelijk zijn. Naast de kosten van de terugroepactie krijgt Philips naar verwachting ook nog te maken met schadeclaims van gebruikers. Met name in de Verenigde Staten zijn daar al rechtszaken over aangespannen.
'Geen zorgen'
CEO Frans van Houten maakt zich geen zorgen over eventuele schadeclaims. 'Philips is een sterk bedrijf met een sterke balans en we kunnen dat allemaal aan', zegt Van Houten. Hij legt ook uit dat Philips de terugroepactie heeft uitgebreid omdat meer patiënten zich hebben geregistreerd. 'We hebben dit apparaat al sinds 2008 geproduceerd en gemaakt, maar niemand wist precies hoeveel apparaten er actief in gebruik zijn bij patiënten. Het blijkt dat nogal wat patiënten het product veel langer gebruiken dan we oorspronkelijk hadden aangenomen, dus inmiddels hebben we 5 miljoen gebruikers geregistreerd, die we allemaal gaan helpen. We hebben inmiddels 1,5 miljoen reparatiekits geproduceerd.'
Van Houten vervolgt: 'In december kwam in een studie naar voren dat de lucht die uit het apparaat komt, veilig is. Toch verwacht ik dat er schadeclaims gaan komen. Maar ik denk wel dat, naarmate we meer testgegevens hebben waarmee we kunnen aantonen wat de werkelijke risico's zijn, we er beter mee om kunnen gaan.'
Luister ook | Aandeel Philips keldert 14 procent
17,2 miljard
De omzet van Philips kwam uit op 17,2 miljard euro. Daarmee lag de vergelijkbare omzet 1 procent lager dan een jaar eerder. In het slotkwartaal van het jaar was sprake van een 10 procent lagere omzet. Philips waarschuwde eerder al veel last te hebben van tekorten van elektronische componenten en krapte in de vrachtcapaciteit, wat aan de omzet raakt. Ook stellen klanten de installatie van apparatuur uit en zijn de kosten voor vrachtvervoer flink gestegen.
FD.nl
Nog geen herstel bij Philips in het eerste kwartaal
De daling van de omzet vorig jaar kwam volledig op het conto van Connected Care, de divisie die in 2020 juist excelleerde vanwege de grote vraag naar onder andere beademingsapparatuur. Dit jaar is die vraag minder. Daarbij zitten ook de problemen met de slaapapneuapparaten goede prestaties in de weg. In het slotkwartaal van dit jaar was bij het onderdeel op jaarbasis alleen al sprake van een omzet die een derde lager lag dan een jaar eerder. De andere divisies, Diagnosis & Treatment en Personal Health waren goed voor respectievelijk 8 en 9 procent meer opbrengsten.
Philips verwacht verder dat in de loop van dit jaar de problemen in de leveringsketen en de tekorten aan componenten zullen gaan afnemen. Op korte termijn zal volgens topman Frans van Houten nog sprake zijn van 'aanzienlijke volatiliteit en tegenwind', ook door de uitdagingen omtrent corona. Het herstel wordt in de tweede helft van het jaar voorzien.