Ondernemen7 feb '22 14:19

Meta: Geen plannen om te vertrekken uit Europa

Auteurs: BNR Webredactie en ANP

Facebook-moederbedrijf Meta Platforms heeft geen plannen om uit Europa te vertrekken en ze willen dat ook helemaal niet. Wel maakt het bedrijf zich zorgen over het uitblijven van nieuwe afspraken over het doorgeven van gegevens van Europese gebruikers naar de Verenigde Staten. Als daar geen oplossing voor komt, zou dat ertoe kunnen leiden dat Meta haar diensten niet meer kan aanbieden in de EU, waarschuwde het bedrijf in het eigen jaarverslag.

'We hebben absoluut geen intentie noch plannen om weg te gaan uit Europa. Maar het feit is dat Meta net als vele andere bedrijven, organisaties en dienstverleners, afhankelijk is van data-uitwisseling tussen de EU en de VS om wereldwijde diensten te kunnen blijven aanbieden. Net als andere bedrijven volgen wij Europese wet- en regelgeving en vertrouwen wij op standaard contractbepalingen, en de hierbij horende bescherming van data, om wereldwijd onze diensten te kunnen aanbieden. Uiteindelijk hebben bedrijven transparante en eenduidige wereldwijde regels nodig om trans-Atlantische gegevensoverdracht op lange termijn veilig te laten verlopen. Net als meer dan 70 andere bedrijven die opereren in verschillende branches, houden we de potentiële gevolgen voor onze Europese dienstverlening aan de hand van deze ontwikkelingen nauwkeurig in de gaten', zegt een woordvoerder van Meta.

Die situatie is ontstaan doordat een Europese rechter het Amerikaans-Europese akkoord over data-uitwisseling met de naam Privacy Shield nietig verklaarde. Persoonsgegevens zijn in de VS volgens het hof minder goed beschermd dan in Europa. Facebook waarschuwde toen al direct dat die stap gevolgen kan hebben voor het bedrijf. De onderneming is afhankelijk van de verwerking van gebruikersgegevens om gerichte onlineadvertenties aan te kunnen bieden.

Luister ook | Google viert feest, Facebook worstelt met zware uitdagingen

Privacyregels

Meta (toen nog Facebook) zette begin vorig jaar ook een waarschuwing in het jaarverslag. In 2020 werd Facebook namelijk door privacytoezichthouders in Ierland verteld dat het niet langer standaard contractuele clausules mag gebruiken om te voldoen aan de privacyregels bij het verzenden van gegevens naar de VS.

De waarschuwing staat niet op zichzelf, want Meta geeft een reeks mogelijke risico's aan in het jaarverslag. Daar zijn verdere privacymaatregelen van bedrijven als Apple en Google, maar ook van overheden, bij. Meta waarschuwt daarnaast bijvoorbeeld voor de kans op problemen bij het in de lucht houden van zijn diensten en het feit dat topman Mark Zuckerberg ook de grootste aandeelhouder is en daardoor veel zeggenschap heeft. Verder wordt gewezen op de mogelijkheid dat Meta minder positief wordt beschouwd door gebruikers en dat het bedrijf daarom een flinke afschrijving zal moeten doen.

Ook wijst Meta erop dat het niet het enige bedrijf is met een waarschuwing in het jaarverslag over de regels rond de overdracht van gegevens. Onder meer softwareconcern SAP, techbedrijf Siemens en farmaceut en consumentengoederenconcern GlaxoSmithKline verwijzen naar de situatie die is ontstaan na de nietigverklaring van Privacy Shield.

Luister ook | Nieuwe datacenters zeer welkom in het noorden

Gerelateerde artikelen