Het wisselende beleid van de afgelopen maanden was voor werkgevers moeilijk te behappen. 'We hebben heel lang thuisgewerkt, er waren korte periode dat het advies wat minder streng was, maar eigenlijk zaten mensen twee jaar lang grotendeels thuis te werken. Het geduld en het kunnen opvangen werd wel steeds minder. Er kwam eenzaamheid, werkstress en soms zelfs burn-outs. Dat trekken werkgevers zich ook aan, dus ze zijn blij dat het advies eraf gaat', vertelt Megens.

Voorzichtigheid
De vraag is wat de consequenties zijn als mensen weer en masse naar werk gaan. 'Als straks dat deel van de arbeidsmarkt weer op locatie gaat werken, is dat heel spannend. Gaat dat leiden tot nog meer verzuim, terwijl we ons dat eigenlijk niet kunnen permitteren? Ik kan me voorstellen dat werkgevers de basismaatregelen nog serieuzer gaan meenemen, zoals mondkapjes, anderhalve meter en bij klachten thuisblijven. Als we dat gaan doen, dan is de verwachting dat we het wel in de hand kunnen houden, als we de experts mogen geloven', denkt Megens, die ook verwacht dat werkgevers voorzichtiger zullen zijn in het begin.
Binding en samenwerking
Maar niet iedereen keert weer terug op kantoor. 'Werkgevers verschillen niet zoveel van werknemers in hun waardering van het thuiswerken', legt de beleidscoördinator van de AWVN uit. 'We hebben onderzocht dat werkgevers ongeveer op twee dagen thuiswerken uitkomen. Daarin kunnen de werknemers zich ook wel in vinden. (...). Het thuiswerken is een gewoonte geworden, dat is ons standaardritueel. En om weer te komen tot een balans tussen thuis en op locatie, is spannend.' Megens merkt echter ook terughoudendheid bij werknemers. 'We merken dat mensen terughoudend zijn om op kantoor te werken, terwijl dat ook heel erg belangrijk is voor de binding en de samenwerking in een bedrijf', aldus Megens.