Ondernemen14 feb '22 06:53Aangepast op 14 feb '22 08:20

Ondernemer kan weer NOW-steun krijgen

Auteur: BNR Webredactie

Ondernemers die door de coronamaatregelen inkomen derven kunnen vanaf maandag opnieuw NOW-loonsteun aanvragen. Het gaat dan om de periode januari tot en met maart. Werkgevers met minimaal 20 procent omzetverlies komen in aanmerking voor een vergoeding tot 85 procent van de loonkosten. 'We moeten van steun naar herstel naar groei', zegt voorzitter Hans Biesheuvel van ONL.

(Flickr / CorporatieNL)

Werkgevers zullen vooral in januari minder omzet hebben gedraaid, omdat in een groot deel van die maand nog strenge beperkingen golden. Hoewel de regels versoepeld zijn, hebben veel ondernemers nog niet volop kunnen draaien. Met de loonsubsidie hoopt het kabinet dat bedrijven hun werknemers kunnen blijven doorbetalen. De inschrijving voor de loonsteun blijft open tot en met 13 april.

Luister ook | ONL wil timeout-periode van zes maanden voro terugbetalen coronasteun

Herstelmaatregelen

Wat voorzitter Hans Biesheuvel van ONL betreft wordt er net zo lang gesteund zolang er maatregelen zijn, daarna moet er gewerkt worden aan herstel. 'De schulden van het mkb zijn gigantisch.' Biesheuvel pleit nu voor herstelmaatregelen: 'Van steun naar herstel naar groei. Herstel mag je niet overslaan. Het kabinet moet daar de aandacht op vestigen.' Niet alleen zijn veel ondernemers technisch failliet, bij het opstarten lopen ondernemers ook aan tegen een overspannen arbeidsmarkt. 'Voor bedrijven die moeten opstarten is het moeilijk om personeel te vinden.'

De aanpak van de schulden is volgens Biesheuvel het allergrootste probleem: 'Veel horecabedrijven zijn technisch failliet en hebben geen reserve of vermogen.' Ook moet de focus op afwikkeling van de steun komen te liggen: veel ondernemers zijn nog steeds bezig met de afwikkeling van de eerste NOW-tranche. Biesheuvel vraagt echter geen kwijtschelding, maar omzetting van de steun in een uitgestelde lening die zonder rente afbetaald kan worden.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen