Ondernemen21 feb '22 14:28

'Horecacompensatie is over de hele linie twee jaar te weinig geweest'

Auteur: Remy Kock

Voor de eerste keer sinds afgelopen zomer mocht de horeca dit weekend tot in de nacht openblijven. Weliswaar tot 1 uur 's nachts, maar het zogeheten 'freedom day' nadert. Aan het einde van deze week vervallen alle beperkingen.

Voorzitter van Koninklijke Horeca Nederland én kroegbaas Robèr Willemsen kon er alleen maar van genieten. 'Het was fantastisch. Wel wat stormachtig, dus het gaf wat beperkingen met personeel en alles. Maar de sfeer was bijzonder fijn en uitgelaten, en het voelde al een beetje als freedom day.'

Luister ook | Geen coronasteun voor honderden ondernemers

Willemsen snapt dat de nachthoreca nog niet helemaal tevreden is, maar hij benadrukt dat ook daar spoedig in versoepeld zal worden. 'Volgende week de tijd eraf en dan nog de discussie over 1G, maar ik denk dat iedereen gewoon blij was met die 1 uur. Dus we moeten nu vooral vooruitkijken.'

Omzet

Qua omzet lijkt alles ook weer terug te keren naar het oude niveau, al kan Willemsen daar nog niet direct veel over zeggen. 'Ik heb daar nog geen gegevens van, dus ik kan het alleen maar baseren op wat ik om me heen zie en wat ik zelf heb gezien, en dan kom je wel gewoon heel dicht in de buurt met waar we in februari horen te zijn.'

Luister ook | Kabinet gaat akkoord: grote versoepelingen gaan door

Wel vindt Willemsen dat er eens goed nagedacht moet worden over financiële compensatie. 'We zullen met Den Haag eens goed rond de tafel moeten om die zes miljard aan eigen vermogen die in de crisis verbrast is, terug te vinden, want er zijn heel veel ondernemers die zich zorgen maken over de financiële toekomst.'

Schril contrast

Volgens Willemsen staat de al uitgekeerde zes miljard euro aan steun in schril contrast met de reële situatie. 'Als je tien miljard kosten hebt, zal er toch geld bij moeten. Het is natuurlijk een prachtig bedrag aan compensatie, maar het is over de hele linie twee jaar lang te weinig geweest. Er is zes miljard aan eigen vermogen opgebrand, en meer dan vijftig procent van de horecaondernemers heeft een negatief eigen vermogen. Daar moet dus nog wat gebeuren, maar we mogen gelukkig weer bijna open en de beperkingen mogen er bijna af, dus nu kunnen we aan de slag voor de herstelplannen.'

Luister ook | De Nacht stond op, en kreeg boetes

Gerelateerde artikelen