Ondernemen8 mrt '22 13:22

Shell doet Russische olie in de ban en vertrekt helemaal uit Rusland

Auteur: BNR Webredactie

Shell was al van plan om alle investeringen in Rusland terug te trekken, maar kiest er nu ook voor om alle andere activiteiten in het land te sluiten. Het gaat daarbij onder meer om ruim 400 tankstations die gesloten worden, ook zal er geen Russische olie en gas opgekocht worden door Shell. Daarmee houdt Shell zich naar eigen zeggen aan nieuwe regels van de Britse regering.

Volg in ons liveblog het laatste nieuws over de oorlog in Oekraïne

Shell zegt direct te stoppen met het aankopen van Russische olie en lopende contracten zullen niet verlengd worden. Vorige week kochten oliehandelaren van Shell wel een partij Russische olie die met een flinke korting werd aangeboden, waarop het bedrijf een boel kritiek kreeg. Daarop reageert topman Ben van Beurden nu: 'We zijn ons intens bewust van het feit dat die beslissing, hoewel die werd genomen met het veiligstellen van de levering als belangrijkste afweging, niet de juiste was.' Na de kritiek maakte Shell bekend de winst van die partij olie te schenken aan goede doelen die de Oekraïense bevolking en vluchtelingen helpen.

Lees ook | Shell verwacht verlies bij afstoten Russische bedrijven

Sluiting gaat 'weken duren'

Shell gaat ervoor zorgen dat aanvoerlijnen van raffinaderijen aangepast worden, zodat het bedrijf ook zonder Russische olie kan blijven produceren. Dit gaat echter niet per direct gebeuren. Het bedrijf waarschuwt dat dit proces weken zal gaan duren, waardoor de productie lager kan gaan liggen.

Tankstations

Ook gaat Shell per direct de tankstations in Rusland sluiten, net als dat het de verkoop van luchtvaartbrandstof en smeermiddelen staakt. De al eerder aangekondigde terugtrekking uit Russisch vloeibaar gemaakt gas (lng), gas dat via pijplijnen wordt aangevoerd, en olieproducten wordt ook in gang gezet, maar dit gaat in stappen. Bovendien is daar volgens Shell afstemming voor nodig tussen overheden, energieleveranciers en klanten en daardoor zal de overgang naar andere energieleveranciers veel langer duren dan de andere stappen die Shell zet om de banden met Rusland af te bouwen.

'Ongelooflijk lastige afwegingen'

Van Beurden geeft aan dat Shells acties tot nu toe zijn geleid door het zoeken van de balans tussen het vertrek uit Rusland en het behouden van leveringszekerheid. 'Dreigementen over het afsluiten van gaspijplijnen door Rusland illustreren de moeilijke keuzes en mogelijke gevolgen waar we mee te maken krijgen terwijl we dit proberen.' Uiteindelijk is het echter aan overheden om te bepalen welke 'ongelooflijk lastige afwegingen' er gemaakt moeten worden tijdens de oorlog in Oekraïne, meent Shell.

Gerelateerde artikelen