Ondernemen28 mrt '22 09:24Aangepast op 28 mrt '22 09:54

Heineken vertrekt uit Rusland

Auteur: BNR Webredactie

Bierbrouwer Heineken trekt zich volledig terug uit Rusland. 'Naar aanleiding van de eerder aangekondigde strategische heroriëntatie van onze activiteiten hebben we geconcludeerd dat het eigendom van de activiteiten in Rusland voor Heineken in de huidige omstandigheden niet langer houdbaar of levensvatbaar is. Als gevolg hiervan hebben we besloten Rusland te verlaten', schrijft het bedrijf in een verklaring. Het concern geeft aan vanwege het besluit waarschijnlijk een afschrijving van circa 400 miljoen euro te moeten doen.

Image
(ANP / John van der Tol)

In een persverklaring schrijft Heineken het volgende:

'We zijn geschokt en diep bedroefd om te zien hoe de oorlog in Oekraïne zich blijft ontwikkelen en verhevigt.

We kondigden eerder aan dat Heineken nieuwe investeringen en export naar Rusland heeft stopgezet, de productie, verkoop en reclame voor het Heinekenmerk heeft beëindigd en heeft aangekondigd dat we geen netto financiële voordelen of winst uit onze activiteiten in Rusland zullen accepteren.

Naar aanleiding van de eerder aangekondigde strategische heroriëntatie van onze activiteiten hebben we geconcludeerd dat het eigendom van de activiteiten in Rusland voor Heineken in de huidige omstandigheden niet langer houdbaar of levensvatbaar is. Als gevolg hiervan hebben we besloten Rusland te verlaten.

We streven naar een ordelijke overdracht van ons bedrijf aan een nieuwe eigenaar, in volledige overeenstemming met de internationale en lokale wetgeving. Om de veiligheid en het welzijn van onze werknemers te blijven garanderen en het risico van nationalisatie tot een minimum te beperken, zijn wij tot de conclusie gekomen dat het van essentieel belang is dat wij tijdens deze overgangsperiode doorgaan met de onlangs afgeslankte activiteiten.

Onder alle omstandigheden garanderen wij dat de salarissen van onze 1.800 werknemers tot eind 2022 zullen worden doorbetaald en zullen wij ons uiterste best doen om hun toekomstige werkgelegenheid veilig te stellen.

Wij zullen geen winst maken uit de eigendomsoverdracht en verwachten een bijzondere waardevermindering en andere bijzondere lasten zonder kasstroom van in totaal ongeveer € 0,4 miljard.

Na afronding van de overdracht zal Heineken niet langer aanwezig zijn in Rusland.

We blijven hopen dat er op korte termijn een vreedzame oplossing uit de bus komt.'

Strategische heroriëntatie

Eerder stopte Heineken al met de productie en verkoop van bier in Rusland én met de export er naartoe vanwege de oorlog in Oekraïne en staakte de bierbrouwer het adverteren.

De Russische activiteiten werden eerder al losgekoppeld van de rest van het bedrijf om de stroom van geld en royalty's uit het land te stoppen. 'Heineken wil geen financieel voordeel meer hebben uit de Russische activiteiten', liet topman Dolf van den Brink toen in een verklaring weten.

Heineken brouwt in Rusland onder andere de bieren Zhigulevskoe en Oxota voor de plaatselijke markt. Het bedrijf biedt werk aan zo'n 1.800 medewerkers in Rusland, de Russische markt is goed voor minder dan 2 procent van de wereldwijde omzet van Heineken.

Het is de bedoeling dat er een nieuwe eigenaar voor de Russische onderdelen wordt gevonden. Daarop zal geen winst worden geboekt, geeft Heineken aan. Het concern zegt verder dat de salarissen van het personeel in ieder geval nog tot eind dit jaar worden uitbetaald. Ook wil Heineken zijn uiterste best doen om te zorgen dat de werkgelegenheid in de toekomst blijft bestaan.

Volg in dit liveblog het nieuws over de oorlog in Oekraïne


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen