Ondernemen28 mrt '22 15:12

Een kantoor aan huis kan je als ondernemer energiekosten besparen

Auteur: BNR Webredactie

De stijgende gasprijzen zorgen ervoor dat bijna iedereen een hogere energierekening krijgt. Juist ondernemers met een kantoor aan huis kunnen daar slimme besparingen uit halen, volgens Pim van Rijswijk, directeur van VRB Adviesgroep.

Image
(ANP / Richard Brocken)

Thuiswerken

'Er zijn twee redenen om als ondernemer thuis te werken. Ten eerste wordt er sowieso meer thuisgewerkt. Het is niet meer verplicht met alle technologische ontwikkelingen om per se naar een vaste locatie te gaan om daar te werken. Ten tweede zie je oplopende energieprijzen. Dit maakt voor ons als adviesbureau ook echt het onderwerp van het jaar. Veel ondernemers kloppen bij ons met de vraag hoe ze om moeten gaan met die hoge energiekosten.'

Als ondernemer kan je energiekosten besparen door vanuit huis te werken. Het enige wat nodig zou zijn, is dat je een ruimte hebt die zich fiscaal kwalificeert als een kantoor of bedrijf aan huis. Ook creëer je als ondernemer een bepaalde omzet vanaf die locatie. Dan kan je de kosten opvoeren die je verbruikt aan energie als bedrijfskosten.

Nibud

De kosten zijn aftrekbaar. Als ondernemer kan je namelijk alleen de zakelijke kosten opvoeren. Op de website van Nibud is een overzicht te vinden van energieverbruik. Als je kijkt naar wat een gemiddeld gezin verbruikt, zijn de restanten aan kosten zakelijk. Dit gedeelte kan je als ondernemer zakelijk opvoeren, wat je alleen kan doen als je dus een kantoor of bedrijfsruimte aan huis hebt. Het ging voorheen om tientjes per maand, tegenwoordig gaat het om honderden euro's wat je als ondernemer kan besparen.'

Alleen de zolder wordt niet meegerekend als kantoorplek. De ruimte moet namelijk verhuurbaar zijn en een eigen ingang hebben.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen