Ondernemen1 apr '22 12:47

KPN zet toezichthouder onder druk: lagere tarieven voor deregulering

Auteur: BNR Webredactie

Telecombedrijf KPN zet de toezichthouder Autoriteit Consument en Markt (ACM) onder druk door de tarieven voor het glasvezelnetwerk te verlagen voor andere internetaanbieders. KPN wil dat de ACM de komende acht jaar dan niet gaat reguleren op de glasvezelmarkt.

Als de ACM instemt met het voorstel, zullen de glasvezeltarieven voor internetaanbieders de komende acht jaar met 10 tot 30 procent dalen. De toezichthouder liet in 2020 een onderzoek starten om te controleren of regulering nodig is van de vaste netwerken in Nederland. De waakhond concludeerde dat KPN en Glaspoort, een samenwerkingsverband tussen KPN en pensioeninvesteerder APG dat met name op het platteland glasvezelaansluitingen realiseert, mogelijk met mededingingsproblemen te maken krijgen.

'Betekenisvolle stap'

KPN en Glaspoort kwamen vervolgens met voorstellen om de tarieven te verlagen. De ACM reageert in eerste instantie positief op het voorstel van KPN en noemt het 'een betekenisvolle stap voor de telecommarkt'.

Lees ook | ACM gaat strenger toezien op energiebedrijven

KPN is 'niet tegen regulering'

CFO Chris Figee van KPN wil benadrukken dat zijn bedrijf niet 'tegen regulering' is. 'We zijn op dit moment niet gereguleerd, maar we zijn ook nooit tegen regulering geweest. (...). De mogelijke risico's die de ACM nu ziet, die zien wij niet.' KPN ziet dan ook niks in een juridische strijd en hoopt met de tariefverlaging een mogelijke reactie van de waakhond te voorkomen. 'Dit is veel eleganter om de rust en regelmaat op de telecommarkt te herstellen.'

Lees ook | Aantal influencers in Nederland groeit explosief

Figee ziet het aanbod dat zijn bedrijf doet aan de ACM als een 'kader' dat 'omarmd' kan worden door de toezichthouder. 'Hiermee kunnen zij KPN gaan reguleren.'

Gerelateerde artikelen