
Dat heeft alles te maken met de hoge inflatie, zegt Madeline Buijs van Colliers. Volgens Buijs staat in de meeste contracten dat de huren jaarlijks meestijgen met de inflatie. 'We zien in maart 9,7 procent inflatie. Als je een nieuwe ronde van je huurcontract in gaat kun je met dat soort huurverhogingen geconfronteerd worden.' Ook concurrent Savills verwacht dat de stijgende inflatie 'op korte termijn zijn weerslag heeft op lopende huurovereenkomsten'. Daar komt bij dat de servicekosten stijgen door onder meer de hoge energieprijzen.
Directeur Judith Norbart van beleggersclub IVBN bevestigt 'dat huurcontracten voor winkelvastgoed doorgaans gekoppeld zijn aan de inflatie'. Volgens Norbart leidt toenemende inflatie namelijk tot meer omzet, en dus is het logisch dat ook de huurprijs de inflatie volgt.
Zo zijn bij Wereldhave alle huurcontracten gekoppeld aan de inflatie, zegt een woordvoerder. De winkelbelegger verwacht dat het 'overgrote deel' van zijn huurders de stijging 'goed kan dragen'. Supermarkten, een belangrijke huurder van Wereldhave, boekten bijvoorbeeld een recordomzet tijdens corona. Alleen bij nieuwe contracten is er soms onderhandelingsruimte waarna de huur iets lager kan uitvallen.
Onderhandelen
Verschillende lokale winkeliersverenigingen geven aan dat ze nu nog weinig merken van de huurstijging. Maar dat gaat snel veranderen, zegt Madeline Buijs van Colliers. Ze verwacht dat veel winkeliers de komende tijd worden geconfronteerd met fors hogere huren. 'Zij zullen proberen om deze te verlagen. Winkeliers hebben het al heel lastig gehad. Als je daar nog een flinke huurverhoging overheen krijgt dan is dat voor veel winkeliers bijna niet te doen.'
Onduidelijk is in hoeveel gevallen de inflatie wordt doorberekend in de huurprijs: 'We zitten nu in een bijzondere periode waarin we zien dat de inflatie fors is, maar we weten nog niet of die fors zal blijven', zegt Judith Norbart van IVBN. Bovendien kun je de retailsector niet over een kam scheren, vindt ze. 'Daarvoor zijn de verschillen te groot. Zo hebben supermarkten tijdens corona ongekend goede tijden beleefd, terwijl andere bedrijven het zwaar hadden.
Bij Inretail komen veel vragen binnen van winkeliers die hun huurcontracten moeten verlengen. 'We kennen verhalen van meedenkende verhuurders die de prijs gelijk houden en andersom ook verhalen over forse huurverhogingen', schrijft de branchevereniging in een reactie. 'In gesprek gaan bij een onredelijke huurverhoging is natuurlijk terecht. Een verhuurder heeft er ook baat bij dat zijn pand bezet is en niet leeg staat. Dus het is in ieders belang om tot een acceptabele overeenkomst te komen die winkelstraten vitaal houdt.'