Ondernemen1 jun '22 13:23

Blokker-topman Witteveen: 'commercieel goed bezig'

Auteur: Mark van Harreveld

Mirage Retail Group, het moederbedrijf van Blokker, BCC en Intertoys, leed vorig jaar een verlies van 63 miljoen euro. Dat wijt het bedrijf aan de coronacrisis én aan de verkoop van de keten Big Bazar, waar 20 miljoen euro op af werd geboekt. 'Dat is veel geld, maar we hadden verwacht dat het erg zou worden', zegt topman Michiel Witteveen van Mirage Retail Group.

'Als je dicht bent en je moet je personeel gewoon betalen, dan weet je dat het veel geld gaat kosten. Vier maanden dicht in één boekjaar, nou reken maar uit', zegt Witteveen. De topman wilde voor zijn bedrijven een andere vorm van coronasteun, maar slaagde er niet in dat te realiseren. 'Die lobby is niet gelukt, dat kan ik mezelf aanrekenen. Kennelijk heb ik dat niet goed gedaan.'

'Maar we hebben een heel klein beetje NOW gekregen, 16 miljoen. Op een loonsom van 60 miljoen is dat niet genoeg. TVL is helemaal een drama geweest want wij hebben 480.000 gekregen met totale vaste lasten van 62 miljoen, dat schiet niet op'.

Doorgaan

Hoe Witteveen het tij gaat keren? 'Gewoon doorgaan met datgene wat wij al aan het doen waren. We hebben goede beslissingen genomen om het bedrijf gezond te krijgen en te houden, daar gaan we gewoon mee verder. We hebben heel veel geïnvesteerd in de achterkant, in de IT, dat gaat zijn vruchten de komende jaren afwerpen. We zijn commercieel heel goed bezig'.

'We zijn een restructuringbedrijf. Intertoys gaat nu heel goed, heeft alle fases gehad. Blokker zit nog in de fase, daar hebben we alles gedaan, ook dat moet nu zijn vruchten afwerpen. Met BCC staan we aan het begin, we hebben daar een nieuw team neergezet, we zijn daar ook heel erg ons aan het concentreren op serviceverlening. Dat heeft ook alles te maken met de energieperikelen waar elk huishouden mee te maken krijgt, daar gaan wij een belangrijke helpende hand in spelen'.

Lees ook | Mirage Retail Group verkoopt Big Bazar

Te oud?

En gebeurt dat alles onder Witteveens leiding? 'De beursgang is in de ijskast gezet, men vond kennelijk dat ik te oud was. Dan moet je dat voor echt ervaren. Ik word er niet jonger op, maar blijf wel heel erg alive and kicking, dus ik ga gewoon verder. Op een gegeven moment is de houdbaarheidsdatum overschreden en moet je gewoon stoppen, maar zover is het nog lang niet.'

Volgens berichtgeving in het FD is de kas van Mirage Group weleens voller geweest, het in de lucht houden van die bedrijven kost geld. Is dat er nog? 'We hadden financiering, die hebben we afgelost. Dat hadden we natuurlijk niet gedaan als we geen uitstel van betaling hadden gekregen op die belastingen. We moeten wel goed beseffen dat cash management op dit moment alles is, dat doen we ook, daar maak ik me geen zorgen om'.

Lees ook | Winkelsluiting om 17:00 uur rare kronkels

Gerelateerde artikelen