Ondernemen8 jun '22 18:57

Sanderink-soap duurt voort: complete top IT-bedrijf Centric stapt op

Auteur: BNR Webredactie

De directie van IT-bedrijf Centric stapt op na een conflict met eigenaar Gerard Sanderink. Aanleiding is de uit de hand gelopen ruzie van Sanderink met zijn ex-geliefde Brigitte van Egten, waarbij de IT-miljonair zijn bedrijf heeft betrokken bij een gerechtelijke procedure. Vervolgens is er een onoverbrugbare vertrouwenscrisis ontstaan tussen eigenaar Sanderink en topman Johan Taams, meldt het FD.

Verschillende goed ingevoerde bronnen spreken onafhankelijk van elkaar van een vertrouwenscrisis in de top van Centric. Topman Taams heeft laten weten 'geen commentaar' te willen geven op vragen van het FD. Ook Gerard Sanderink en zijn advocaat Gino van Tilborg waren niet bereikbaar voor commentaar.

Gerard Sanderink tijdens een overleg met Kamerleden.
Gerard Sanderink tijdens een overleg met Kamerleden. (ANP / Freek van den Bergh)

Ondernemerskamer

Sanderink probeerde via zijn bedrijf Centric beslag te leggen bij zijn ex-vriendin Van Egten. Die poging mislukte echter bij de rechter, waar werd geoordeeld dat het bestuur van Centric zich schuldig maakte aan 'misbruik van recht'. Het bestuur van het bedrijf van Sanderink wilde vervolgens bij de Ondernemerskamer een procedure starten tegen Sanderink, zodat hij 'terug zijn hok in gestuurd werd', zo schijft het FD. Hiermee meest verdere reputatieschade voorkomen worden.

Ook die poging slaagde overigens niet, doordat vertrouwelingen van Sanderink uit het (niet-uitvoerende) bestuur de procedure tegenhielden. De uitvoerende bestuursleden hebben vervolgens hun conclusies getrokken en vertrokken bij het bedrijf.

Sanderink-soap

Het vertrek van het bestuur bij Centric betekent het zoveelste hoofdstuk in de Sanderink-soap. Die soap begon nadat de IT-miljonair een aantal jaren terug een relatie aanging met de befaamde Rian van Rijbroek. Zij staat bekend als een zelfverklaard cyberdeskundige, van wie de cyberkennis alom betwist wordt. Twijfel ontstond vooral na een interview bij Nieuwsuur, waar Van Rijbroek verhalen begon te vertellen die niet waar bleken te zijn. Ook 'schreef' ze een boek samen met voormalig staatssecretaris en minister Willem Vermeend. Dat boek bleek vol te staan met geplagieerde teksten, waarna het boek uit de handel werd genomen.

Podcast

In de podcast Achter Gesloten Deuren van het FD hoor je meer over de Twentse multimiljonair Gerard Sanderink, en de reeks conflicten waarin hij en zijn bedrijven zijn betrokken.

Kamerlid Pieter Omtzigt - die al eerder Kamervragen stelde over de situatie bij Centric - is niet verbaasd over de bestuursellende bij Centric. 'Sinds een aantal jaren gaat het niet goed met de bedrijven van Gerard Sanderink', stelt hij. 'Hij heeft een heel mooi imperium opgebouwd de afgelopen 35 jaar, maar je ziet sinds hij actief is bij Centric, dat het niet goed gaat. En dat is verontrustend, omdat Centric de software levert voor De Nederlandsche Bank. Zij hebben het contract inmiddels opgezegd voor heel veel Nederlandse gemeentes, en dus op heel veel gevoelige plekken zit. En wanneer zo'n bedrijf ineens alle uitvoerende bestuurders ziet opstappen, is dat heel erg slecht voor de continuïteit van het bedrijf. Het gebeurt ook in de managementlagen eronder, dus het bedrijf stelt zich wel degelijk op in het persoonlijke conflict van de topman.'

Naar verluidt wilden de drie bestuursleden die weggestuurd zijn naar de Ondernemingskamer stappen. 'Zij kunnen een onderzoek beginnen naar wanbestuur, en dat wilde Sanderink niet. Daarom heb ik in mijn Kamervragen gesteld dat mijns inziens de advocaat-generaal - die ook zo'n onderzoek kan starten - dat ook maar moet doen. Zo'n onderzoek kan eigenlijk alleen worden ingestart door iemand die meer dan tien procent van de aandelen bezit. Dat is in dit geval alleen Sanderink zelf. Óf door het bedrijf zelf, en dat gaat ook niet gebeuren. Maar er is een groot publiek belang hier bij de continuïteit, zowel voor de overheid als voor de duizenden werknemers die hier bij betrokken zijn.'

Enquête

Het onderzoek, een enquête, brengt volgens Omtzigt enkele gevolgen met zich mee. 'In ieder geval kunnen mensen onder ede gehoord worden. Eerst kan er onderzoek gedaan worden om te bepalen wat er aan de hand is, en daarna kan er eventueel ingegrepen worden. Dat hebben we al een paar keer eerder gezien.

Omtzigt denkt dat het in deze kwestie belangrijk is om onderzoek te doen omdat de opeenstapeling van allerhande beschuldigingen, opstappende topmannen en het verliezen van klanten de continuïteit van het bedrijf dusdanig beschadigt, dat het bedrijf wellicht kan imploderen. 'Dat is niet in het belang van wie dan ook', vervolgt Omtzigt. 'Ik heb ook daarom pas de vraag op tafel gelegd voor een enquête. Dat heb ik niet eerder gedaan.'


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen