Ondernemen24 jun '22 16:44Aangepast op 24 jun '22 17:23

Fiscus gaat weer handhaven op schijnconstructies zzp'ers

Auteur: ANP

Uiterlijk vanaf 1 januari 2025 gaat de Belastingdienst weer écht handhaven op schijnconstructies, waarbij werkgevers zelfstandigen werk laten doen dat eigenlijk door een werknemer zou moeten worden uitgevoerd. Deze schijnconstructies zorgen voor ongelijkheid op de arbeidsmarkt, maar ze worden nauwelijks voorkomen.

De handhavingsstop gaat er zo mogelijk ook eerder van af. Dat heeft het kabinet vrijdag bekendgemaakt.

Lees ook | FNV wil overheid dwingen te handhaven tegen schijnzelfstandigheid

Het kabinet wil 'in stappen' toewerken naar volledige handhaving, zeggen minister Karien van Gennip (Sociale Zaken) en staatssecretaris Marnix van Rij (Fiscaliteit en Belastingdienst).

Lees ook | Belastingdienst kan schijnzelfstandigheid lastig bestrijden: 'kijk naar uurloon onder de 35 euro'

Het gaat om handhaving van de Wet DBA, die in 2016 is ingevoerd. De wet moet tegengaan dat bedrijven en opdrachtnemers ten onrechte profiteren van de belastingvoordelen die gepaard gaan met zelfstandigheid ten opzichte van een dienstverband. Maar handhaving is bij invoering direct gepauzeerd tijdens de 'implementatietermijn', die steeds verlengd werd.

'Geen simpele oplossingen'

De fiscus kan sinds 2018 ingrijpen als er sprake is van kwaadwillendheid, en heeft sinds januari 2020 de mogelijkheid een 'aanwijzing' te geven. Maar ook dit gebeurt bijna niet, blijkt uit een recent rapport van de Rekenkamer.

Opinie | Schijnconstructies

Het kabinet benadrukt daarnaast dat 'niet één simpele oplossing bestaat voor de problematiek van de schijnzelfstandigheid'. Enerzijds moet de Belastingdienst uitvoerende organisatie meer middelen krijgen, maar het kabinet wil ook 'een gelijker speelveld voor contractvormen' in het arbeidsrecht, als het gaat om sociale regelingen en de belastingregels.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen