Ondernemen28 jun '22 10:01Aangepast op 28 jun '22 10:29

Kredietverzekeraar waarschuwt voor Aziatische wanbetalers

Auteur: Mark van Harreveld

Nederlandse ondernemers die zakendoen in bijvoorbeeld China, India of Taiwan lopen het risico dat hun facturen niet of veel te laat worden betaald. Daarvoor waarschuwt kredietverzekeraar Atradius op basis van eigen onderzoek. In een jaar tijd nam het aantal zakelijke wanbetalingen in Azië met ruim de helft toe. 'In Taiwan is het afschrijvingspercentage driemaal zo hoog als in 2021', zegt Head of Commercial Rik Broekman van Atradius Nederland.

Hong Kong
Hong Kong (Flickr / Ray Devlin)

'Net als in de rest van de wereld heeft ook Azië te maken met de verstoring van de wereldhandel, dat geeft vertragingen. Daarbij komt dat Azië een grote maakindustrie heeft die ook sterk onder druk staat van hoge brandstofkosten, grondstoffenkosten en transport. Dat alles geeft reden voor trage betaling en zelfs een forse toename van het aantal afschrijvingen'.

Volgens Broekman blijkt uit de studie dat in Taiwan de grootste toename van afschrijvingen heeft plaatsgevonden. Daar is het afschrijvingspercentage naar acht procent geklommen, dat is bijna drie keer zoveel als in 2021. Maar ook Singapore en Hong Kong zien een toename. Dat is fors'. Voor ondernemers die zich hiertegen willen wapenen heeft de kredietverzekeraar drie adviezen: een kredietverzekering nemen, je klant kennen en heldere betalingsafspraken maken.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen