
'We hadden een grotere stijging in de binnensteden verwacht. Daar zien we een stijging van 2,2 procent, maar we zien in de twintig grote steden echt flinke verliezers en winnaars. Het is heel grillig hoe die groei gaat,' zegt retaildata-expert Remco Bron van Resono. Bron zegt geen verklaring te hebben waarom het in sommige steden wel en in andere niet goed gaat.
Sectorspecialist Retail Dirk Mulder van ING kan evenmin verklaren waarom het bijvoorbeeld Amsterdam beter af gaat dan Rotterdam. 'Voor corona koos de consument voor recreatief winkelen of bestemmingswinkelen. Tijdens corona verdween het recreatieve winkelen. We zien herstel waarin wel meespeelt dat veel toeristen zijn weggebleven, dus dat speelt wel mee in het herstel van de steden'.
Lees ook | Afname winkelleegstand door ombouw woningen
Toerisme
Maar waarom Amsterdam beter gaat dan Rotterdam, daarvoor heeft Mulder geen verklaring. Een mogelijk antwoord is dat Amsterdam een diepere dip heeft laten zien dan andere steden en dat daardoor het herstel relatief sterker is. Bron denkt dat toerisme zeker een rol speelt: 'Ik denk dat Amsterdam een inhaalslag tegemoet kan zien. Kijk je naar de echte toeristische plaatsen zoals de eilanden en Zeeland, die lopen echt achter, maar daar gaan we een zomer tegemoet waar ze gaan ontvangen, die inhaalslag komt eraan.'
Speelt online een rol in het grillige herstel? Mulder noemt e-commerce tijdens corona 'een goede vervanger van de winkelstraat, maar daar kwam na corona wel een correctie op. Wonen en elektronica zijn sectoren die de consument tijdens corona ook is blijven doen (daar is het verschil minder sterk), 'maar lifestyle en schoenen, daarvoor gaat de consument echt weer de winkelstraat in'.
Lees ook | Leegstand winkels binnenstad daalt
Complete plaatje
Ook branchevereniging INretail verbaast zich over de verschillen, al zegt voorzitter Jan Meerman vergelijkingen sinds het coronajaar moeilijk te vinden. 'Het enige dat we kunnen zeggen is dat in de steden die het heel erg goed doen, de combinatie van winkels, horeca, cultuur en alles wat een binnenstad aan aantrekkelijker maakt, beter georganiseerd is. Het is dus niet alleen de winkels die daar baat van hebben, het gaat om het complete plaatje'.
Gevraagd of hij zich zorgen maakt dat de retail het slachtoffer wordt van een soort perfect storm van inflatie, online concurrentie en duur parkeren, zegt Meerman dat winkels het afgelopen jaar het juist relatief goed hebben gedaan. 'We zien een toename van het winkelbezoek, zelfs ten koste van online. Dat is heel bijzonder, we zien dat de consument weer heel graag de stad in gaat'. Meerman maakt zich minder druk over de grote steden dan de steden met inwonertallen rond de 100.000. 'Daar ligt een enorme opgave om te zorgen dat die aantrekkelijk blijven.'